Нови Правилник од 550 до 600 наставника води у статус технолошког вишка

1 августа, 2022

Према подацима Синдиката образовања Србије, тридесетак наставника могло би да остане без иједног часа у фонду, а велики број њих би имао смањену норму, уколико би Правилник о формирању одељења почео да се примењује од 1. септембра, пишу Новости. Програм коначног запошљавања оних просветних радника који по неколико година раде на одређено, на овај начин био би угрожен.

Најугроженије су школе у Пчињском и Јабланичком округу, али биће проблема и у пограничним подручјима на северу Војводине.

– Све новине, правилнике, нове процедуре Министарство просвете почиње да спроводи преко лета када смо сви на колективном годишњем одмору – каже Валентина Илић из Синдиката образовања Србије (СОС). – Директори школа су препоруку добили и чини се да се строго придржавају одредбе која ће угрозити не само квалитет наставе, већ и опстанак школа.

Прочитајте  Стручно упутство о формирању одељења и група у основним и средњим школама за школску 2022/2023. годину

Више од 19.000 ученика од првог до четвртог разреда основних школа у Србији похађа наставу у комбинованим одељењима. Чак 143 школе имају само по једног ученика, показују званични статистички подаци за школску 2020/21. годину.

– То значи да ће 550 до 600 наставника добити статус технолошког вишка, односно имаће мање часова него у претходној школској години – каже наш саговорник. – На тај начин 70 процената издвојених одељења могло би да буде затворено, а у проблему су Медвеђа, Власотинце, Црна Трава… Ако се то догоди и та места ће нестати.

Сви ови наставници раде у малим сеоским школама које су прилично удаљене једна од друге и тешко је уклопити распоред часова, а још теже им је да норму попуњавају на два или три места.

Колико је тачно просветара прекобројно биће познато на крају августа, када Министарство просвете добије све податке о одељењима и запосленима у целој Србији.

Више на: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Нови Правилник од 550 до 600 наставника води у статус технолошког вишка"

  1. Mirka каже:

    Jasno je da ovo problem. Međutim, godinama unazad nastavnici i razredne starešine sa pet učenika primaju istu platu kao i oni sa dvadeset pet. I to je problem, zar ne?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама