Онлајн настава из кафића? Зашто да не!

Наслов текста је, наравно, иронија.

Након седнице Кризног штаба одржане у среду, мало тога је остало јасно. Мало тога је учињено, нове мере које су уведене, чини се, више служе за креирање мимова по друштвеним мрежама него за сузбијање епидемије. Да ли ће на свадби стари сват после 22 часа морати љубазно да замоли све госте без ковид-пропуснице да напусте весеље или ће то бити посао власника ресторана?

Ко ће проверавати валидност пропусница и пазити да једну исту не користи њих 50? Наравно да је свима јасно да од ове мере неће бити ништа у пракси.

Али, додатну конфузију унела је и изјава епидемиолога и члана Кризног штаба доктора Бранислава Тиодровића који је након одржане седнице изјавио да је следећа мера комплетан прелазак школа на онлајн и да је „вероватно да ће се то десити већ у понедељак“. Дакле, не забрана весеља, не затварање ноћних клубова, где децу нико и не контролише. То смо прескочили.

Министар просвете Бранко Ружић је, с друге стране, након ове Тиодоровиће изјаве рекао да прелазак предшколаца и млађих основаца на онлајн наставу „не долази у обзир“, те да то нисмо радили ни док није било вакцина.

Министар је објаснио и да Тим за школе данас доноси одлуку о моделу наставе за наредну недељу, пратећи семафор модел који је уведен на самом почетку школске године.

Та одлука је донета, школама је стигао допис, а које ће школе од 25. октобра бити на комбинованој настави, погледајте ОВДЕ.

Да ли ће и када све школе прећи на онлајн, ту одлуку Тим за школе и Министарство просвете неће донети, већ је то задатак Кризног штаба, наглашавају у Министарству просвете и додају да се та одлука свакако не би односила на млађе основце.

Др Тиодоровић се у још једном обраћању медијима осврнуо на важност преласка на онлајн „бар на 10 дана“ јер су деца постала значајна карика у преношењу вируса. С друге стране, министар просвете тврди да у школама ситуација и даље није алармантна.

Да се вирус жестоко спустио међу школску децу потврдио је и епидемиолог Предраг Кон, наводећи податак да преко 20 одсто позитивних има испод 20 година.

И он сматра да је добро постављено питање увођење онлајн наставе, а да се то деси очекује координатор вакциналног пункта на Београдском сајму Зоран Бекић, који је јуче оценио да су деца велики епидемиолошки проблем.

„Вакцинација просветних радника је испод просека. Ако имате мали број имунизоване деце и непридржавање мера, то указује да имате скок у дечјој популацији“, навео је Бекић.

С обзиром на опречне, нејасне и непотпуне информације које од оних који треба да доносе одлуке долазе, сасвим је јасно да ни чланови Кризног штаба нису потпуно сигурни у то шта им је чинити.

Питање које јавност и родитељи (с правом) постављају није „зашто онлајн настава?“. Питање је: Зар прва следећа мера, ако већ мора да се уведе, не би требало да буде забрана свадби, рођендана, прослава, окупљања, журки, свирки? Зар не би прво требало затворити кафиће после 17 часова и ноћне клубове?

И док чекамо да се Кризни штаб огласи, многи старији ђаци ће већ вечерас бити на журкама у баровима, кафићима. Тамо вируса, изгледа, нема.