Onlajn nastava iz kafića? Zašto da ne!

22 oktobra, 2021

Naslov teksta je, naravno, ironija.

Nakon sednice Kriznog štaba održane u sredu, malo toga je ostalo jasno. Malo toga je učinjeno, nove mere koje su uvedene, čini se, više služe za kreiranje mimova po društvenim mrežama nego za suzbijanje epidemije. Da li će na svadbi stari svat posle 22 časa morati ljubazno da zamoli sve goste bez kovid-propusnice da napuste veselje ili će to biti posao vlasnika restorana?

Ko će proveravati validnost propusnica i paziti da jednu istu ne koristi njih 50? Naravno da je svima jasno da od ove mere neće biti ništa u praksi.

Ali, dodatnu konfuziju unela je i izjava epidemiologa i člana Kriznog štaba doktora Branislava Tiodrovića koji je nakon održane sednice izjavio da je sledeća mera kompletan prelazak škola na onlajn i da je “verovatno da će se to desiti već u ponedeljak”. Dakle, ne zabrana veselja, ne zatvaranje noćnih klubova, gde decu niko i ne kontroliše. To smo preskočili.

Ministar prosvete Branko Ružić je, s druge strane, nakon ove Tiodoroviće izjave rekao da prelazak predškolaca i mlađih osnovaca na onlajn nastavu “ne dolazi u obzir”, te da to nismo radili ni dok nije bilo vakcina.

Ministar je objasnio i da Tim za škole danas donosi odluku o modelu nastave za narednu nedelju, prateći semafor model koji je uveden na samom početku školske godine.

Ta odluka je doneta, školama je stigao dopis, a koje će škole od 25. oktobra biti na kombinovanoj nastavi, pogledajte OVDE.

Da li će i kada sve škole preći na onlajn, tu odluku Tim za škole i Ministarstvo prosvete neće doneti, već je to zadatak Kriznog štaba, naglašavaju u Ministarstvu prosvete i dodaju da se ta odluka svakako ne bi odnosila na mlađe osnovce.

Dr Tiodorović se u još jednom obraćanju medijima osvrnuo na važnost prelaska na onlajn “bar na 10 dana” jer su deca postala značajna karika u prenošenju virusa. S druge strane, ministar prosvete tvrdi da u školama situacija i dalje nije alarmantna.

Da se virus žestoko spustio među školsku decu potvrdio je i epidemiolog Predrag Kon, navodeći podatak da preko 20 odsto pozitivnih ima ispod 20 godina.

I on smatra da je dobro postavljeno pitanje uvođenje onlajn nastave, a da se to desi očekuje koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić, koji je juče ocenio da su deca veliki epidemiološki problem.

„Vakcinacija prosvetnih radnika je ispod proseka. Ako imate mali broj imunizovane dece i nepridržavanje mera, to ukazuje da imate skok u dečjoj populaciji“, naveo je Bekić.

S obzirom na oprečne, nejasne i nepotpune informacije koje od onih koji treba da donose odluke dolaze, sasvim je jasno da ni članovi Kriznog štaba nisu potpuno sigurni u to šta im je činiti.

Pitanje koje javnost i roditelji (s pravom) postavljaju nije “zašto onlajn nastava?”. Pitanje je: Zar prva sledeća mera, ako već mora da se uvede, ne bi trebalo da bude zabrana svadbi, rođendana, proslava, okupljanja, žurki, svirki? Zar ne bi prvo trebalo zatvoriti kafiće posle 17 časova i noćne klubove?

I dok čekamo da se Krizni štab oglasi, mnogi stariji đaci će već večeras biti na žurkama u barovima, kafićima. Tamo virusa, izgleda, nema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Onlajn nastava iz kafića? Zašto da ne!

 1. Aleksa kaže:

  Evo kako je minsitar poslušao struku i ”izbrisao” sopstvene reči izgovorene 21. oktobra da će poslušati struku.
  ”Ministar prosvete Branko Ružić je, s druge strane, nakon ove Tiodoroviće izjave rekao da prelazak predškolaca i mlađih osnovaca na onlajn nastavu “ne dolazi u obzir”, ”
  Što ne znači da se meni više dopada onlajn nastava. Ali ako znamo da se onalajn nastava u mlađim razredima ne sprovodi isključivo zbog toga što nema ko da čuva decu, onda smo srozali i obrazovanje i sve nastavnike koji predaju u mlađim razredima. Brigu o deci roditelji su prepustili školama: po pitanju čuvanja, po pitanju dovođenja u red neprimerenog ponašanja, po pitanju izrade domaćih zadataka.
  Da se skoncentrišemo na čuvanje. Čuvanje školske dece je isključivo RODITELJSKA BRIGA u koju mogu da se uključe i članove familije. Sledeća kategorija koju mogu da uključe su dadilje koje lepo platite za dovođenje i odvođenje detata iz škole, recimo. I to bi bilo to. A mi smo došli do toga da su roditelji sebi dali za pravo da ucenjuju nastavnike, školu, ministarstvo, a sve u vezi sa čuvanjem dece. Hajde što su oni sebi uzeli nepostojeće pravo, ali zašto im se izlazi u susret? To mi nije jasno. Kao što mi nije jasno, odakle to mišljenje da su drugi obavezni da im čuvaju decu?

 2. Aleksa kaže:

  ”Pitanje koje javnost i roditelji (s pravom) postavljaju nije “zašto onlajn nastava?”. Pitanje je: Zar prva sledeća mera, ako već mora da se uvede, ne bi trebalo da bude zabrana svadbi, rođendana, proslava, okupljanja, žurki, svirki? Zar ne bi prvo trebalo zatvoriti kafiće posle 17 časova i noćne klubove?”

  Ovo pitanje blage veze nema sa mozgom. Ali, bukvalno nema veze.
  Zato što je besmisleno upoređivati kafiće, žurke, svadbe i ostale gluspoti sa školom. Kakve veze žurka ima sa školom?
  Treba proveriti kako funkcionišu mere u gradskom prevozu gde 90% ljudi ulazi bez maske. Znači, ne moram u kafanu, ali u gradski prevoz moram ući. Ne moram na žurku, a u školu moram ići jer, recimo, tamo radim i ulazim u učionicu gde me čeka 30 učenika na 50m2 (40m2). I onda se nađe pametnjaković da pita zašto onlajn nastava. Odgovor je ZATO. Ostavite se više besmilenih pitanja tržnih centara, kafića, kafana, svadbi i sličnih gluposti, gde imamo izbor. Pođite od stvari gde nemam izbor, na primer gradskog prevoza

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama