Ono što je ’80-ih godina bilo normalno danas je stvar zbog koje bi mogla reagovati i socijalna služba

31 januara, 2019

 

Kada roditelji danas čuju šta su roditelji sedamdesetih i osamdesetih dopuštali svojoj deci ŠOKIRAĆE SE!


Ceo svet se promenio u poslednjih 40 – 50 godina, a kamoli roditeljstvo. Ali, mladi roditelji treba nekada da se prisete svog detinjstva pre nego što detetu nešto zabrane!


Roditeljstvo se značajno promenilo u poslednje tri decenije. Nešto što je ’80-ih godina bilo potpuno normalno danas je stvar zbog koje bi mogla reagovati i socijalna služba. Većina toga je svakako donelo veću sigurnost za decu, ali činjenica je da su roditelji zbog raznih crnih scenarija koji im se stalno serviraju postali preoprezni pa decu ne puštaju ni da se pošteno uprljaju.

Evo najvećih razlika:

  • Deca su ostajala sama kod kuće

Mališani su ostajali sami kod kuće često, ponekad i pre šeste godine. Ključić oko vrata bio je potpuno normalna pojava već od prvog razreda uz savet “ne otvaraj nikome”.

  • Mališani satima bez nadzora

Danas postoje posebno zaštićene ljuljaške, posebni podovi u dečjim parkovima, igračke od posebnih materijala. Obične igre u parku gotovo da su postale naučna fantastika. Roditelji ’70-ih i ’80-ih pustili bi decu napolje i satima ih nisu nadzirali. Ograničenje je bilo u stilu “ne idi dalje od one ulice”.

  • Nisu se nosile flašice za vodu

Kad bi klinci napolju ožedneli otišli bi u prvi kafić/restoran i žickali konobara čašu vode. Ili su to činili od komšije iz prizemlja najbliže im zgrade. Znalo se i gde je koja česma s vodom pa su neretko i šetali do nje.

  • Igralo se do mraka

Nije bilo mobilnih telefona, deca nisu nosila satove pa je vreme za dolazak kući bilo ograničeno “do mraka”. Ako se dete ne bi pojavilo, mama bi zaurlala s prozora i to je bilo to.

  • Deca su jela razne gluposti

Sećate li pucketavog praha? Klinci bi ga napolju istresli na prljav dlan i lizali diveći se kako pucketa na jeziku. Nije potpuno jasno zašto su svi to radili, valjda zato jer je bilo najjeftinije u prodavnici – a slatko.

Hleb premazan majonezom za užinu bio je vrhunac gastronomskog užitka.

  • Pušilo se kod kuće i pored dece

Na svakom koraku se pušilo, roditelji su pušili u automobilima, u dnevnoj sobi uz televizor, a bilo je normalno i hraniti decu s cigaretom u ustima.

  • Nisu se nosile kacige

Roditelji se nisu preterano zamarali hoće li dete pasti s bicikla ili dok se vozi na rošulama. Ogrebotine i masnice bile su potpuno uobičajene, a povratak kući s igranja bez njih nemoguća misija. Danas mališani na biciklima moraju da nose zaštitnu kacigu za vreme vožnje!

  • Nije bilo autosedišta

Svi koji su odrastali pre ’90-ih još se sećaju vožnji na more na zadnjem sedištu automobila. Roditelji bi znali da naprave prave krevete, a deca su spavala kao sardine. Autosedišta su danas obavezna oprema u svakom automobilu i definitivno nužna za sigurnost dece.

Izvor: 100posto

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama