Osam katastrofalnih grešaka koje roditelji prave u vaspitanju dece

10 februara, 2014

Deca su suština našeg života. Kao roditelji za našu decu priželjkujemo samo uspeh, ljubav i sreću. Ali nekada, to se ne ostavri upravo zbog naših grašaka kao roditelja. Ako 255x160_53808-Untitledne želite da vaše dete pati od depresije, napada besa i niskog samopouzdanja, nemojte praviti sledećih pet gešaka.

1. Ignorisanje detetovih osećanja
Ako je vaše dete tužno, ljuto ili uplašeno, a vi ga zadirkujete, ponižavate i ne shvatate ozbiljno, samim tim mu govorite da je ono što oseća pogrešno. Vaša deca moraju da znaju da ih vi bezuslovno volite.
2. Nedosledna pravila
Ako nikada ne pričate o tome šta tačno očekujete od svog deteta, ono neće znati kako da se ponaša. Ako jedan dan kažete da je nešto dobro, pa sledeći da je to isto loše, jako ćete zbunite vaše dete.

Prpočitajte i Kako da prepoznate da li je vaše dete nadareno

3. Umanjujete vrednost drugog roditelja
Ako nikada pred detetom ne pokazujete ljubav ili naklonost prema svom partneru, odrašće, a neće znati kako treba da izgleda prava ljubav i osećanja. Ako se stalno svađate sa partnerom, stvorićete kod deteta osećaj napetosti i straha.

4. Kažnjavate nezavisnost
Kada kažnjavamo dete zato što odrasta i stiče sopstveno mišljenje o stvarima, činimo da se osećaju krivima zbog svojih potreba i želja.

Pročitajte i Jedina ispravna reakcija kada dete udara, grize, grebe …

5. Mešate se u veze vaše dece
Ako se mešate u sve izbore i odnose koje imaju vaša deca, od onih sa profesorima do onih sa prijateljima, to im govori da mislite da su nezreli i nesposobni i da ne verujete da mogu da donesu pravilne životne odluke.

6. Strog i autoritativan odnos
Strog ili autoritativan odnos primjenjuju i oni roditelji koji žele brzo i bez razmišljanja da posti…

Pročitajte i Šta ne treba da pitate dete kada dođete po njega u vrtić …

7. Razmaženo dete – nesigurno dete
Naučna istraživanja su dokazala da su sva razmažena deca, tj. deca koja upravljaju roditeljima, vrlo nesigurna deca. Oni su vrlo sigurni i samouvereni dok su mama ili tata u blizini i dok su u poznatom okruženju. Čim se maknu iz poznate sredine i dođu u konflikt sa sebi ravnima, razmažena deca se povlače i popuštaju u zahtevima suparnika. Sav njihov prkos koji pokazuju u poznatom okruženju nestaje i na videlo uzlazi vrlo malo, nevino i nesigurno stvorenje koje se „boji svoje senke“.

8. Ne popuštajte
Ako odlušite nešto da ne dozvolite detetu, nemojte menjati mišljenje, ostanite dosledni. Ako često menjate odluke, dete vas neće uzeti za ozbiljno, svaki put će pokušati da plačem ili molbama da izmoli promenu vaše prvobitne odluke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Osam katastrofalnih grešaka koje roditelji prave u vaspitanju dece"

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama