Pedagog i psihoterapeut: Roditelji koji popuštaju pred trendovima bez mnogo premišljanja odustaju od svoje roditeljske uloge

Roditelji su često u dilemi da li da popuste pred molbama svoje dece kada je u pitanju praćenje trendova koji se kose s dobrim ukusom, stavovima ukućana, običajima ili ideologijom. Nataša Veselinović, specijalni pedagog i psihoterapeut, otkriva kako balansirati između trenda i onoga što je ispravan izbor.


Dilema

Moderni crtani filmovi, igrane serije, filmovi, muzika, izgled, cipele, frizure, pirsing, tetovaže mogu dovesti roditelje pred veliku dilemu – ako ne dozvole detetu da prati trend, ono neće biti „kao vršnjaci“, biće manje interesantno i u opasnosti da bude otpisano od vršnjaka kao autsajder, a ako dozvole ono što se kosi s njihovim stavovima, dovodi se u pitanje autentičnost roditeljskog vaspitanja.

Televizija

Pre nekoliko godina aktuelne su bile tuče kečera. Mnogi dečaci su gledali tu seriju, zbog koje je povećan broj preloma ekstremiteta. Gipsara u Urgentnom centru je radila punom parom. Mnogi stručnjaci su apelovali na roditelje da ne dopuštaju deci da gledaju seriju jer deca ne razumeju da tuče nisu prave i identifikuju se s junacima. Pritisak je bio veliki. Dečaci u vrtićima su nosili majice s likovima iz serije, osnovci su vežbali poteze, svi su morali da budu u toku.

Aktuelni rialiti programi prepuni su verbalnog nasilja, sunovrata ukusa i moralne i svakojake degradacije vrednosti, a ipak deca i mladi pomno prate dešavanja. Da li im to niko ne brani ili roditelji popuštaju pred pritiskom trendova?

Popuštanje

Roditelji koji popuštaju bez rezerve pred svim trendovima zarad detetovog dobrog rejtinga među vršnjacima odustaju od svoje roditeljske uloge pokušavajući da se takmiče s detetovim vršnjacima u tome ko će biti više kul.

Ok je da budete kul, ali ne u smislu dozvoljavanja svega što dete poželi, jer puštajući da na klince deluju svi trendovski uticaji roditelji šalju poruku detetu da je sve što je u trendu dobro, da roditelji baš i nemaju neki stil, stavove o dobrom/lošem, nesigurni su u sopstveni sud, pa se oslanjaju na mišljenje većine. Takođe, deci se poručuje da ono što drugi vole, nose, slušaju, čemu teže jeste vredno i predstavlja pravu vrednost.

Vrednosti

Pratiti trendove koje većina sledi zarad poistovećivanja s većinom, zarad prihvaćenosti po svaku cenu, kao filozofija, nije uvek dobro. Posebno u vreme kada većina, po inerciji, prati ono što je neko nametnuo kao trend, a može biti opasno i štetno kada manjina iskoristi tu osobinu velikog broja ljudi radi manipulacije i sticanja lične koristi.

Roditelji treba da budu jasni u zahtevima za poštovanje sopstvenih vrednosti, moralnih načela u koje čvrsto veruju i svih onih vrednosti, stavova i vrlina koje smatraju vrednim da budu prenete deci. Jasnoća u pogledu tih najvažnijih vrednosti pomaže deci da se snađu u društvu, da prate trendove onoliko koliko im to pomaže da se uklope a da ne odustanu od sebe i onoga što je vredno njima samima i njihovoj porodici.

Razgovor

Iako vam se ponekad čini da su bubice vašeg tinejdžera iscrpljujuće, treba da se potrudite da ih usmerite. Samo zato što vam se izbori njegovog ili njenog društva ne čine ispravnim, to ne znači da ne možete da ponudite svoju opciju i neku ludoriju pretvorite u edukativan trenutak.

Evo nekoliko saveta.

– Razgovarajte sa svojim detetom o stvarima koje ga trenutno zanimaju i koje radi.

– Obratite pažnju na medije kojima je nakolonjen. Pročitajte časopise koje čita, proverite društvenu grupu kojoj pripada na internetu i pogledajte televizijsku emisiju koju ne propušta. Ne morate znati sve, ali ako znate o čemu vaš tinejdžer priča, lakše će vam biti da s njim komunicirate.

– Ako ono što radi, voli ili želi nije protiv vaših moralnih i porodičnih vrednosti, dozvolite mu. Nije cilj da sabotirate njegov društveni život.

– Uvucite ga u nešto što voli: umetnost, sport, ples. Te aktivnosti će umnogome uticati na njegove izbore.

– Odredite granice o tome šta se u kući gleda, čita i sluša. Ne dozvoljavajte da sadržaji sa agresivnim porukama postanu ono što vaše dete sluša i gleda. Ograničite vreme koje provodi ispred televizora i kompjutera.

– Pomozite mu da postane medijski pismen. Uzmite časopis koji čita i pitajte ga šta misli ko stoji iza toga, zašto to rade, šta hoće od njega, kako se oseća kada sluša neku pesmu, gleda film, seriju, emisiju.

– Ohrabrite ga da razmisli o svojim uzorima. Zašto mu se sviđaju? Kako su postigli da budu poznati? Kakav je sistem vrednosti vašeg deteta? Da li ga njegovi idoli ohrabruju da bude bolji ili čine da se oseća da mora da se uklopi?

– Dete će nekako prevazići ako ga vršnjaci ne prihvataju najbolje, ali netolerancija porodice može imati trajne posledice. Ukoliko vaš tinejdžer voli drugačije stvari od vas, pokušajte da mu objasnite zbog čega vi uživate u, na primer, odlasku u pozorište ili koncertu omiljenog benda. Ponudite mu da nekada pođe s vama, uz obećanje da ćete i vi raditi s njim ono što on voli.

I. Stojanov

Izvor: Blic