Pet koraka do upisa deteta u PRVI razred osnovne škole

22 februara, 2017

U prvi razred ove godine kreću deca rođena od 1. marta 2010. do 28. februara 2011. godine, a kako biste izbegli moguće gužve i nervozu najbolje je da na vreme počnete da skupljate potrebnu dokumentaciju. Upis počinje 1. aprila i traje do kraja maja.

Šta vam je sve potrebno da biste dete upisali u prvi razred osnovne škole.
1. Prikupljanje neophodne dokumentacije
Da biste upisali dete u željenu školu, neohodno je da sa sobom imate:
* Izvod iz matične knjige rođenih (vadi se u opštini i ne plaća se)
* Uverenje o prebivalištu deteta (vadi se u policijskoj upravi i ne plaća se)
* Potvrdu o pohađanju pripremnog predškolskog programa (dobija se u vrtiću)
* Dokaz o obavljenom lekarskom pregledu i izvršenoj vakcinaciji
2. Uputi kod pedijatra
Kod izabranog pedijatra treba da dobijete upute za specijalističke preglede i laboratorijske analize, a pregledete morate da zakažete, ili će to uraditi pedijatar.

Pročitajte i Šta sadrži test za polazak u prvi razred

3. Specijalistički pregledi
Da bi dete dobilo lekarsko uverenje mora da bude pregledano kod OTORINOLARINGOLOGA, OFTAMOLOGA, FIZIJATRA, LOGOPEDA I STOMATOLOGA.
Takođe, neophodne su LABORATORIJSKE ANALIZE krvi i urina (krv se vadi iz prsta)
4. Sistematski pregled
Završni deo pregleda je opet kod izabranog pedijatra, a podrazumeva provere vakcinacije deteta. Do upisa u osnovnu školu dete je već trebalo da bude vakcinisano protiv difterije, tetanusa, dečje paralize, malih boginja, zauški i rubeola. Vakcinacija pred polazak u osnovnu školu obuhvata: DT – protiv difterije i tetanusa (druga revakcinacija); OPV – protiv dečje paralize (druga revakcinacija); MMR – revakcinacija protiv malih boginja, zauški i rubeole.
5. Upis i testiranje
Svu prikupljenu dokumentaciju donesite sekretaru škole u koju želite da upišete dete. Tada ćete zakazati termin testiranja kod školskog psihologa i pedagoga koji ispituju:
* Emotivnu zrelost deteta – koliko je samostalno, spremno da se odvoji od porodice, da ima obaveze;
* Socijalnu zrelost deteta – koliko je spremno “da sedi mirno na času”, da stiče prijatelje i produbljuje poznanstva sa vršnjacima;
* Intelektualnu zrelost deteta – da li dete može da stiče nova znanja i na koji način.
Izbor škole
Ako želite dete da upišete u neku drugu školu, a ne u onu kojoj teritorijalno pripada, kod sekretara škole popunite molbu za upis deteta u prvi razred, bez obzira na adresu iz prijave prebivališta. Rok da to uradite zvanično je bio do 1. februara, mada u principu škole i dalje primaju molbe, objavio je portal ranac.rs
O tome da li ima mesta za vaše dete u željenoj školi, bićete obavešteni najkasnije do početka maja. Prioritet pri upisu imaju deca koja teritorijalno pripadaju određenoj obrazovnoj ustanovi. Škola je dužna da upiše svako dete sa njenog područja. A među onim koji joj ne pripadaju prioritet imaju braća i sestre, odnosno oni koji su ranije podneli zahtev.
Za raniji upis mogu da se prijave i deca rođena od 1. marta 2011. do 29. februara 2012. godine, ali odluka o tome da li će dete biti upisano zavisi od procene psihologa škole da li je spremno za pohađanje nastave.
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Pet koraka do upisa deteta u PRVI razred osnovne škole

  1. GOCA kaže:

    Jos i DNK da pocnu da utvrdjuju pred polazak u skolu… Stravicno!

  2. Branka kaže:

    Ovo o intelektualnoj spremnosti i emotivnoj i socijalnoj zrelosti deteta verovatno odredjuju susteri, jer ako je skoli potrebno sto vise dece, upisuju se SVA deca bez obzira na sve. Nladja deca, rodjena u januaru i februaru cesto nisu zrela za skolu, ali danas je kriterijum za polazak u prvi razred tako nisko postavljen da je to strasno. Ne znam odakle je presadjen ovaj noci sistem po kome se prvi razred ne ponavlja bez izuzetka (cak iako ima opravdanih i vise nego jakih razloga), ali u nasem sistemu to je nevidjena glupost. Jer ako ponavljanje ima ikakvog smisla, onda ga ima u prvom razredu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama