Pet stvari koje možete naučiti od opuštenih mama

Neuredne mame zapravo su vrlo praktične mame, a to je vrlina koja vam itekako treba u suživotu s djecom
nered
NEUREDNOST često nije stvar ni lewosti, ni ignorisanja, često je stvar u praktičnosti, a ona vam, jednom kada postanete roditelji nestašnom detetu, deci posebno, postaje vrlina koja će vam itekako trebati da preživite.
S decom je to jednostavno tako, posao nikada nije gotov i svaki dan se jednostavno vrtite u uvek isti krug.
Ako ste jedna od onih mama kojoj baš sve mora biti na mestu, sve kao u apoteci, i to vas sustavno užasno umara, možda je vreme da malo otpustite. Možda je vreme da preuzmete neke jednostavnije navike kakve imaju oni koje nazivate neurednim ljudima.
Ostavite stvari napolju
Predmete koji vam trebaju nekoliko puta dnevno ne morate baš svaki put spremiti na svoje mesto – ostavite sve na hrpi zajedno, tamo gde vam treba. Život s decom, posebno još ako imate bebu ne treba izgledati kao scena ih španjolskih sapunica – sterilna – život s decom je šaren i baš nitko neće zameriti malo praktičnog nereda u vašem domu.
Očistite tek kada ste sigurno da je gotovo
Mnoge mame upadaju u zamku stalnog čišćenja za decom umesto da pokoju fleku, pokoju radnu površinu, jednostavne ostave tako i kasnije, kada deca ili odu spavati ili se zabave s nečim – onda lepo pobrišete sve. Uštedećete i vreme i živce, a u trenucima kada zajedno uživate u stvaranju „nereda“ – u nekoj zabavnoj, šarenoj aktivnosti s plastelinom, bojama, temperama, lakovima, vodom, jednostavno koristite novinski papir ili zaštitu koju ćete baciti skup s velikom većinom nereda. I naknadno obrisati oko stola, pa ćete tako moći bezbrižnije uživati u igri s njima, bez onih stresova kada deca stanu mrljati.
Komodice za igračke
Umesto svakodnevnog sortiranja igračaka, slikovnica, papira i pribora za crtanje u različite kutije, bolje bi bilo klincima jednostavno dati komodicu s ladicama. Tako vam neće uvek biti važno da su baš sve igračke sortirane, jednostavno, u ladici s knjigicama može uvek biti haos skupa s papirima i priborom, a ako će legići biti malo pomešani s drugim igračkama – ništa za to – klinci ionako dokazano obožavaju sustavno kopati po kutijama. A ladice je jednostavno izvaditi i vratiti u komodicu kada navečer krenete spremati sve.
Neka vam stvari koje trebate budu stvarno razbacane posvuda
Koliko li ste puta krenuli detetu menjati pelena pa shvatila da vam nešto nedostaje – krema, maramice… Pa stalno po stanu tražite nešto. Opustite se. Ostavite maramice na nekoliko mesta u stanu, date detetu dvoje bočice čaja, ostavite voće na nekoliko mesta, tako da vam neke stvari uvijek budu na videlu i uvek tu negde.
Kada djeca zaspu vreme je za – odmor
Puno mama ima tu ludu naviku da nakon što deca konačno nestanu s vidika da se onda razlete i posvršavaju milion poslova koje su si zacrtale. Pa se onda teško bude i stalno su mrtve umorne. Zato kada decu krenete spremati spavati usput malo napravite red, a kada deca zaspu – odmorite. To je ono što majkama kojima sve mora biti sve perfektno najčešće nedostaje – malo opuštanja.
Bez brige, sve je na svom mjestu – u domu, tamo gdje vam treba, a ne tamo gdje je skriveno.
 
Izvor: index.hr