Пет тајни срећних родитеља који имају добро васпитану децу

март 3, 2014

УМЕСТО ДА НА ДЕТЕ ГЛЕДАТЕ ИЗ „ГОРЊЕ“, „ПТИЧЈЕ“, ПЕРСПЕКТИВЕ РОДИТЕЉА, ПОКУШАЈТЕ ДА СЕ СПУСТИТЕ НА ЊЕГОВ НИВО.

То значи да пробате да на свет гледате као на нешто ново, што тек треба открити, што је фасцинирајуће, а srможда и застрашујуће. То значи да изгубите појам о времену, и да пронађете радозналост. Стручњаци тврде да такав приступ сигурно доводи до бољег односа са дететом, што за последицу има и боље васпитано дете, а и срећније родитеље.

1) БУДИТЕ УЗ ЊЕГА ЧАК И КАД ЈЕ ТЕШКО
Деца воле да смо им близу, чак и кад нас терају од себе. Од нас очекују да останемо прибрани, посебно кад су они узнемирени, или уплашени. Да ли то значи да увек треба да будемо попустљиви? Сигурно да не. Али морамо да прихватимо да су деца понекад добра, а понекад нису. Важно је да знају да су вољена чак и кад раде неке ствари које нам се не допадају.

2) ВИ СТЕ ГАЗДА
Родитељи су понекад збуњени. Малој деци су потребна ограничења, од нас очекују да будемо ауторитативни и да им укажемо када је “доста”. Неки родитељи се плаше да ће се дете наљутити на њих, и раде све како се то не би десило. Али, деца неће моћи да науче како да се изборе са негативним осећањима, ако их ви стално спречавате да их доживе.

3) УСПОСТАВИТЕ РУТИНУ
То не значи да треба да будете потпуно несавитљиви. Важно је код детета успоставити рутину у свакодневним стварима – када је време за оброк, за купање, за читање, за спавање, за игру…. Рутина не значи строга правила. Она је потребна да би се дете осећало сигурније. Сваки пут кад дође до промене устаљеног распореда (због посете бабе и деде, због рођендана, Нове године…) дете се учи флексибилности.

4) БУДИТЕ РЕАЛНИ
Човек врло лако заборави шта је реално што може очекивати од детета, па пред њега ставља нереалне захтеве. Пратите развој детета и у складу са тим му постављајте задатке. Од двогодишњака, на пример, не можете очекивати да сваку играчку врати на своје место и да му соба буде уредна “под конац”, али можете заједно да враћате играчке у кутију.
Потребно је да имате на уму још нешто: рачунајте на регресију, то јест, да малишан у развоју направи два корака напред, а један назад, било да је реч о употреби њц шоље, преласку из кревеца у већи кревет, полазак у школу…) Они ће увек учинити један корак назад, како би вам показали да сте им потребни. Деца не воле када имају потпуну слободу да раде шта год хоће и кад хоће (иако се тако понашају!).

5) ДЕЦА НИСУ НАША СЛИКА И ПРИЛИКА
Неки родитељи се збуне када открију да се њихово дете разликује од њих по темпераменту и карактеру. Амерички педијатар Това П. Клајн описује случај мајке која је била забринута што њен двогодишњи син неће да се дружи са вршњацима. Он јој је предложио да га заједно посматрају док је у вртићу са другом децом.
– Дечак је стајао на једној страни просторије, посматрао другу децу како се играју, изгледао заинтересовано за то што раде, али се држао на сигурној дистанци. Мени је изгледало као да посматра и упија ствари, и прати шта се дешава.
Али, мајка је имала сасвим другачије мишљење: „Је л’ видите како се плаши? Плаши се да нико неће хтети да се игра са њим“. Професор је упитао мајку зашто тако мисли, а она је одговорила: „Познат ми је тај осећај. Деца никад нису хтела да се играју са мном.“

Запамтите: деца нису ваша копија. Ви сте имали своја искуства, а она имају своја.

Извор: www.blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Пет тајни срећних родитеља који имају добро васпитану децу"

 1. Mira Milosevic каже:

  Naleteh na ovaj clanak, pa me po naslovu zainteresova.
  Ocekivah 5 vaznih tajni, kojima se u vaspitanju dece, stize do srecnog roditelja.
  Vidim da se radi o nekim pravilima ponasanja roditelja, i pravilima koja roditelj treba da postavlja kao granicu u vaspitnom smislu.
  To nije lose, ali je samo delic onih pravila, koja ce zaista uciniti da dete bude valjano vaspitano, a roditelj zbog toga srecan.
  Postavicu ih onim redom kako ih je na mapi Dzaevu Parka, postavila Prof. Milica Novkovic, u svom Porodicnom bukvaru.
  Pravilo1.
  Ne nagradjujte ga, odnosno ne uslovljavajte dete, da bi bilo sta radilo, jer mu tako naslojavate i krivite zdravu emociju radosti i cinite ga pohlepnim. Znaci, sargarepi recite, ne.
  Pravilo 2.
  Ne oduzimajte mu obecano, tj. nagradu iliti sargarepu, ne grdite ga, niti batinajte, jer mu tako naslojavate i krivite zdravu zastitnu emociju ljutnje, cemu je posledica bes i gnev.
  Pravilo 3.
  Ne prezasticujte ga od reda, rada, istine, ucenja, jer mu tako krivite zdravu emociju brige, cemu je posledica, prozdrljivost, lenjost tela i posebno nesvesnost.
  Pravilo 4.
  Ne drzite mu verbalne pridike, jer mu tada ugrozavate zdravu emociju tuge, do tvrdoglavosti, zavisti, neposlusanja.
  Za verbalizmom necete imati potrebu, ako primenite ostala 4 pravila, a prica ce dobiti oblik humanog ljudskog razgovora, a ne smaranja, kako to deca kazu.
  Pravilo 5.
  Ne drzite ga pred ekranom do 3 godine, da se mozak utemelji u realnom svetu, nadalje mu birajte sadrzaje, a postavite granice i tada, jer ekran naslojava i krivi zdrav, zastitni strah, a posledice su kobne.
  Dakle, postujuci ovih’5 pravila, dete ce zajedno sa vama, biti harmonizovano, a na svom Izvoru, po Bozijem davanju. Znaci , savrseno, sa klicama Ljubavi, Dobrote i Radosti.
  Ostvarice se na najbolji. moguci nacin, u skladu sa potencijalom, pilota ili pekara, svejedno, ali na svoje zadovoljstvo, a na srecu porodice i drustva takodje.
  Sve ostalo, dragi moji, ne pije vodu, jer vreme koje zivimo, trazi od nas CELINU, a celina je , gore pobrojanih 5 PRAVILA.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама