Pismo suprugu: Tvoja žena je umorna

4 marta, 2017

Znaš li šta tvoja žena radi po celi dan? Ona hrani tvoje dijete svojim telom. Ovo malo stvorenje koje raste u njoj devet meseci još uvek je zavisno o tvojoj ženi zbog svoje hrane i hidracije. Možda ti je rečeno da novorođena beba doji svakih 2-3 sata. Ono što ti nije rečeno je da bebi potrebno vremena da poraste. Vašoj bebi biće potrebno dojenje na svakih 2-3 sata tokom jedne godine ili duže (to može značiti da tvoja žena potroši preko 4.000 sati u dojenju tokom prve godine bebinog života). Tvoja žena nema 2-3 sata slobodnog vremena između dojenja.

Razmislite o ovom scenariju
Beba počinje dojiti u 10 sati ujutro. Beba doji 45 minuta. Tvoja žena pokušava uspavati bebu u 10:50 sati. Beba se budi u 11 sati. Bebi je potrebno promijeniti pelene. Sada je 11:05. Vaša beba će hteti da ponovo doji u 12 sati. Tvoja žena ima manje od sat vremena dok njeno telo ne bude opet potrebno. U savršenom svetu, ona može za to vrijeme staviti bebu u skakalicu za bebe, staviti veš da se pere, očistiti kuhinju, i usisati dnevnu sobu.

(Ovaj misaoni eksperiment ne uzima u obzir varijable poput bebinog pljuckanja, bebinog nastojanja da se nosi dok spava, ili da tokom promjene pelena dođe do bacanja iste što zahtjeva promjenu odjeće ili eventualno kupanje).

Pogodi šta: tvoja žena je umorna. Dojenje je zaista težak posao. Tvoja supruga dnevno sagori 650 kalorija proizvodeći mlijeko koje hrani vašu bebu. Tvoja žena ima sreće ukoliko u kontinuitetu svake večeri odspava od dva do četiri sata. Tvoja žena je sada mama. Ponudi se da držiš bebu dok se ona tušira ili malo odspava. Napravi večeru (ili kupi nešto na povratku kući). Pospremi po kući (ili se barem nemoj žaliti na nered). Može postati bolje kako beba raste, ali ne mora. Tvoja žena se trudi da uradi najbolje što može.

Iskreno vaša,
Majka bebe

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Pismo suprugu: Tvoja žena je umorna

 1. Andjelka kaže:

  Dojenje traje 15, a ne 45 min. Beba u prvim mesecima sisa na svaka 2-3 sata, kasnije se razmak povecava, a vec od 4og meseca moze poceti da uzima i cvrstu hranu, tako da je dojenje jos redje. Nocni san je isprekidan samo u prvim mesecima, ako beba normalno napreduje nije potrebno dojiti je i nocu. Ja sam vec od drugog meseca spavala vezano 5-6 sati u toku noci. Od 4og do 12og meseca bila sam sama sa bebom.
  Dojenje nije tesko i nije bauk. Iziskuje malu zrtvu, i ne treba od toga praviti cudo. Sta treba da kazu majke koje su rodile blizance ili trojke? Ili roditelji koji vec imaju jedno ili dvoje male dece?

  1. Tata kaže:

   Sestro,neka si rekla ovo sto lajkuju i dijele da se vidi i cuje njihova zrtva!!!

  2. Katarina kaže:

   Ja bebu dojim godinu dana… cvrsta hrana od 6 tog meseca… nocu budjenje na svakih sat do dva… nisam spavala u kontinuitetu od decembra 2016 do sada jul 2017… i ovaj tekst je kao stvoren za mene… dete mi je zdravo i lepo se razvija… za godinu dana ima 12 zuba… meni je drago zbog vas ali ima i nas koje prolazimo kroz bas ovo sto pise u tekstu…

   1. Mama kaže:

    Niko nije naveo koliko majki ima problema sa grudima tokom dojenja, neke imaju prolema sa bradavicama, neke sa izmazanjem, koje priznacete nije ni malo jednostavno,… Svoju decu sam dojila do 9-og meseca, dok nisu potpuno presli na cvrstu hranu. Sam proces dojenja nije tezak ( osim mamama koje imaju problema sa grudima), ali meni je bilo neizdrzivo buditi se svakih sat ipo vremena nocu, pa sa po kuci hodala kao duh, umorna, iscrpljena, sa ogromnim podocnjacima, i sa visinom od 168 cm imala sam kilazu od 40 kg. Srecom, sve se promenilo kad su deca malo odrasla. Drage mame, ne osudjujte se medjusobno, jer svaka mama i svaka beba su prica za sebe! Veliki pozdrav za sve mame!!!

 2. Neko tamo kaže:

  Znamo mi sve to i verujte da nije lako to slusati iz dana u dan. Da sam mogao dojio bih ga i rodio samo da ne slusam ponovo tu kuknjavu. Istina postoje muzjaci (muskarci cuvaju svoju decu) koji smatraju da cuvanje dece nije njihova briga i to osudjujem. Elem jedan savet za buduce roditelje. Nemojte zajedno cuvati bebu nocu. Neka se bar jedan naspava da bi mogli da funkcionisete u toku dana. Onda roditelj koji je bundukovao moze da cepne partiju u toku dana. Pa se menjajte. Inace prvih mesec dana muskarac vam ne moze mnogo pomoci posto podoj ide na 2-3 sata.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama