Поучна прича: Тига и бес

„Једном су се заједно купали у неком чаробном језеру туга и бес. Дошли су заједно до воде, скинули одећу и наги ушли да се окупају.
Бес, као и обично у журби, немиран, не знајући ни сам зашто, окупао се и брзо изашао из језерцета. Али, како је бес скоро увек слеп, обуче одећу коју је прво дограбио, а која не беше његова, већ је припадала туги. Обучен у одећу туге, бес оде као да се ништа није догодило.
Туга, мирна и спокојна, користећи своје време, као да није ни у каквој журби, јер никада и није, питомо остаде у води дуго се купајући и када је завршила, пошто јој је у води можда било досадно, изађе и схвати да нема њене одеће.
Ако постоји нешто што туга не воли, то је да остане нага, па да не би била таква, откривена, обуче једину одећу које је било, одећу која је припадала бесу. И тако, обучена у бес, настави свој пут.
Кажу да понекад, када неко види другога који је гневан, окрутан, немилосрдан и слеп од беса, чини се да је љут, али ако погледа пажљивије, увиђа да је бес само маска и да се иза ње скрива туга. “
Хорхе Букај