Повратак у (не)знање

Један од основних неспоразума у комуникацији са децом у школском добу потиче из – родитељског незнања! Генерације које долазе имају све више информација, технологије напредују неслућеном брзином, а “дух времена“ нам све чешће измиче из руку. Деца владају интернетом, говоре више језика, свирају, креирају читав спектар садржаја о којима ни не слутимо. Генерацијски заглављени у све опаснијој замци између бескрајне родитељске љубави и потпуно сулуде трке са увек бржим временом, све више личимо на змију која једе свој реп, зар не? Заборавили смо да слушамо своју децу, једноставно.

Ево приче…

,,Мадр, мадр, ху из д мост бјутифл грл ин д врлд?’’, чујем Машу да нешто мумла, вратила се из школе расположена, схватам. Улази у дневну собу и онда…. 

,,Јао, жено, па какав ти то кринџ на глави? Аууу!’’

,,Што, шта ми фали? Види како су ми лепи ови розе праменови, ишла сам код Снеже у салон данас, стигле јој неке фарбе из Лондона, па смо мало испробавале… И шта ти је то ,,кринџ’’, је л’ ти то мене псујеш?’’

,,Кево, па ти си права бумерка!’’, црче она од смеха, а ја од незнања, па још добаци ,,Купи јој следећи пут кад кренеш на рипер ,,Граматоломију“, на визит карти јој пише ,,Добродошли у салону“, шејм, шејм, шејм!“ 

,,Е сад ћу да ти зовем оца, па њему то кажи!’’, као бесна ја, а вришти ми се овако збуњеној и немоћној.

,,Бинџује серију, нема шансе, има да те кенселује рајт нау’’, вергла она ни пет, ни шест, ,,и боље да ти је другарица фризерка донела речник енглеског, него ту какаду розе што штипа за очи’’.

,,М’рш на учење!’’, процедим кроз зубе, а у себи мислим, па јесте, Ружице, она има петицу из два језика, а ти никад ниси знала ни матерњи, тако ти и треба, сад те и рођено дете завитлава, још ако јој баба каже да си у  школи имала оцену ,,нек’ си ти мени жива и здрава’’, надрљала си, и нека си! 

И шта ћу… Седнем за компјутер, кришом погледам понуде за речнике, наручим ,,онлајн“ и за Снежу и за мене, стигне пакет малопре, и поклон смо добиле! Једва чекам да се Маша врати, ма има да јој листујем све тинејџерско!

Не будите ја, будите гуд мадр ин д мидл ејџ, шер јор нолиџ!

https://skolaplus.rs/book/1002/gramatolomija-gramatika-srpskog-jezika

https://skolaplus.rs/book/123/gramatika-engleskog-jezika-sa-vezbanjima