Povratak u (ne)znanje

Jedan od osnovnih nesporazuma u komunikaciji sa decom u školskom dobu potiče iz – roditeljskog neznanja! Generacije koje dolaze imaju sve više informacija, tehnologije napreduju neslućenom brzinom, a “duh vremena“ nam sve češće izmiče iz ruku. Deca vladaju internetom, govore više jezika, sviraju, kreiraju čitav spektar sadržaja o kojima ni ne slutimo. Generacijski zaglavljeni u sve opasnijoj zamci između beskrajne roditeljske ljubavi i potpuno sulude trke sa uvek bržim vremenom, sve više ličimo na zmiju koja jede svoj rep, zar ne? Zaboravili smo da slušamo svoju decu, jednostavno.

Evo priče…

,,Madr, madr, hu iz d most bjutifl grl in d vrld?’’, čujem Mašu da nešto mumla, vratila se iz škole raspoložena, shvatam. Ulazi u dnevnu sobu i onda…. 

,,Jao, ženo, pa kakav ti to krindž na glavi? Auuu!’’

,,Što, šta mi fali? Vidi kako su mi lepi ovi roze pramenovi, išla sam kod Sneže u salon danas, stigle joj neke farbe iz Londona, pa smo malo isprobavale… I šta ti je to ,,krindž’’, je l’ ti to mene psuješ?’’

,,Kevo, pa ti si prava bumerka!’’, crče ona od smeha, a ja od neznanja, pa još dobaci ,,Kupi joj sledeći put kad kreneš na riper ,,Gramatolomiju“, na vizit karti joj piše ,,Dobrodošli u salonu“, šejm, šejm, šejm!“ 

,,E sad ću da ti zovem oca, pa njemu to kaži!’’, kao besna ja, a vrišti mi se ovako zbunjenoj i nemoćnoj.

,,Bindžuje seriju, nema šanse, ima da te kenseluje rajt nau’’, vergla ona ni pet, ni šest, ,,i bolje da ti je drugarica frizerka donela rečnik engleskog, nego tu kakadu roze što štipa za oči’’.

,,M’rš na učenje!’’, procedim kroz zube, a u sebi mislim, pa jeste, Ružice, ona ima peticu iz dva jezika, a ti nikad nisi znala ni maternji, tako ti i treba, sad te i rođeno dete zavitlava, još ako joj baba kaže da si u  školi imala ocenu ,,nek’ si ti meni živa i zdrava’’, nadrljala si, i neka si! 

I šta ću… Sednem za kompjuter, krišom pogledam ponude za rečnike, naručim ,,onlajn“ i za Snežu i za mene, stigne paket malopre, i poklon smo dobile! Jedva čekam da se Maša vrati, ma ima da joj listujem sve tinejdžersko!

Ne budite ja, budite gud madr in d midl ejdž, šer jor nolidž!

https://skolaplus.rs/book/1002/gramatolomija-gramatika-srpskog-jezika

https://skolaplus.rs/book/123/gramatika-engleskog-jezika-sa-vezbanjima