Познати гинеколог који је радио широм света: Мушкарац не треба да присуствује порођају, јер је онда цео процес дужи, болнији и тежи

За многе мушкарце присуствовање порођају детета важан је и емотиван догађај.

Међутим, један од водећих светских опстетричара и гинеколога Мајкл Одент сматра да присутност оца може довести до тога да порођај буде дужи, болнији и компликованији.

„Долазак беба на свет био би једноставнији кад би жене остале саме с бабицом која би им помагала, као некада“, изјавио је Одент и појаснио зашто идеално окружење за порођај не укључује мушкарце.

„Више од 50 година радио сам на порођајима у болницама у Француској, Енглеској и Африци. Најбоље окружење које познајем за лак порођај је када нема никога око породиље осим тихе и искусне бабице. Дакле, без доктора и без мужа“, рекао је он за Обсервер.

„Порођај је лакши и бржи у таквим ситуацијама него када су у близини други људи, посебно мушке фигуре – мужеви и доктори“, истакао је овај доктор.

Одент тврди да присутност мушкарца код жена подстиче производњу адреналина, који нас чини напетим, и успорава природну производњу окситоцина, који је виталан за порођај.

„Ако недостаје окситоцина, трудови нису толико делотворни и све постаје теже. Порођај постаје дужи, болнији и тежи јер је хормонска равнотежа у жени поремећена непримереном околином. То објашњава чињеницу да све више жена данас рађа царским резом“, тврди овај гинеколог.

Мушкарци су почели да присуствују порођајима 1950-их. Одент то повезује с „индустријализацијом рађања“, када су жене почеле да рађају у болници, а не код куће, па су желеле да их неко подржи током процеса.

Иначе, Одент се залаже за порођај у води, истиче важност контакта коже на кожу након порођаја и подстиче дојење унутар првог сата од рођења детета.