Prof. Baucal: Došli smo do toga da ocena predstavlja merilo kvaliteta ljudskog bića. I to je jako pogrešno.

Foto: 24 minuta, Printscreen

Redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Aleksandar Baucal vrlo često i otvoreno govori o problemima u srpskom obrazovanju.

Dr Baucal predaje na predmetima iz oblasti razvojne psihologije i psihologije obrazovanja, a u svom gostovanju u podkastu Agelast govorio je i o večito aktuelnoj temi ocenjivanja.

Tom prilikom otkrio je da je radio istraživanje tokom kojeg je pokušao da dođe do odgovora na pitanje kada to učenici i studenti loše ocene pripisuju svojoj odgovornosti, a kada to vide kao „krivicu“ nastavnika.

„Meni je bilo vrlo interesantno da osetim, da uočim tu razliku kada učenici koji nemaju dobre ocene iz nekog predmeta to adresiraju kao problem nastavnika, a kada im to deluje kao nešto najnormalnije – ne znam dovoljno za višu ocenu i to je to. Ono što obično pravi razliku su dva elementa. Jedan je postojanje nekih jasnih kriterijuma, a drugi kvalitet odnosa sa nastavnikom.“ – kazao je ovaj profesor.

Ako učenici imaju pozitivan odnos s nastavnikom i jasna su im merila zbog čega je neko dobio pet, četiri, ako vide tu razliku, oni to ne vide kao nepravdu, tvrdi dr Baucal.

„S druge strane, ako u svojoj percepciji nastavnika dožive kao distanciranog, ako on nikad nije objasnio zbog čega je neko dobio pet, četiri ili tri, a naročito ako su to neki kompleksniji načini ocenjivanja, gde se ne može kao u matematici egzaktno na osnovu broja tačno rešenih zadataka dati i ocena, onda oni to dožive kao nepravdu. Nastavnik nas ne razume, nastavnik je ovakav, onakav. Ali učenici neće tako reagovati ako im je jasno i ako postoji komunikacija i to nam pokazuje da je rešenje problema zapravo u promeni odnosa između nastavnika i učenika.“ – istakao je prof. Baucal.

On kaže da bi baš zbog takvih situacija nastavnicima pomoglo kada bi postojali neki standardi šta se očekuje za pet, za četiri, za tri…

„Jer nastavnik u jednoj školi ne može znati šta znaju učenici u drugoj, nego samo šta znaju njegovi učenici. On će možda za najboljeg učenika reći dobro, ti mi najviše znaš, to je pet, onaj neko drugi ima četiri itd.“ – objašnjava ovaj profesor .

Dr Aleksandar Baucal kaže da postoji i još jedan dodatni problem sa ocenama koji se ne spominje često, a to je velika korelacija između ocena.

„Ako znaš jednu ocenu iz nekog predmeta kod učenika, ti manje ili više znaš sve njegove ocene. To znači da je nama, u stvari, učenik dobar, vrlodobar ili odličan. Došli smo do toga da ocena predstavlja merilo kvaliteta ljudskog bića. I to je jako pogrešno. Ako ocena postane TO, onda je tu borba na život i smrt. Jer ako ti nemaš sve petice, sistem ti je na svoj način rekao da ti kao osoba nisi vredan.“ – kazao je profesor Baucal.