Prof. dr Danica Grujičić: Da li smo konačno dotakli dno?

18 decembra, 2018

Prof. dr Danica Grujičić, jedna od vrhunskih neurohirurga Kliničkog centra Srbije, doktorka sa dugogodišnjim iskustvom, ostala je zgrožena izostankom reakcije države i društva na slučaj dečaka koji je ošamario profesorku. Njen status podelilo je skoro hiljadu ljudi, a mi vam ga prenosimo u celosti.

„Da li dostojanstvo profesora, žene, možda majke i supruge, prosvete danas košta 30 evra? Da li je poruka države danas da u Srbiji može da se ošamari profesor i da se prođe bez ikakvih sankcija, ni po nasilnika ni po roditelje koji su ga tako vaspitali? Da li će novi trend u Srbiji kod mladih biti ko može da napravi veći idiotluk, a ne ko će da postigne veći uspeh?! Da li je moguće da prosveta dozvoli nasilniku da bez ikakvih posledica i bez ikakve kazne upiše novu školu?! Da li je moguće da kolege iz nove škole gde je upisan ćute na ovaj sramni potez direktnora te škole?! Koju poruku ste poslali mladoj koleginici koja je pretrpela poniženje i fizički napad?

Kao profesor fakulteta pružam apsolutnu podršku mladoj profesorki Vesni, smatram da treba da nastavi svoj poziv zbog svakog dobrog deteta. I smatram da je sramota što ceo Beograd i cela Srbija nije prestala sa nastavom zbog ovog iživljavanja nad profesorom dok država ne preduzme konkretne mere. Država i prosveta moraju stati iza svoje koleginice!

Ako je verovati medijima otac nasilnika je policajac. Ako je ovako vaspitao svog sina, kako će da sprečava nasilje u društvu i štiti ugrožene? Sramno ponašanje jednog roditelja na ovakav bezobrazluk deteta za koje je sam kriv. Pre svega policajac koji je dozovolio da mu sin šamara profesore mora biti suspendovan i proći sve psihijatrijske i psihološke provere. Sutra dan će okrenuti glavu kada vidi da na ulici neko diluje drogu, šamara ženu ili bije nekog čoveka. Svaki savesni roditelj koji želi da stvori čoveka od svog deteta bi u ovom slučaju zaštitio profesoreku i uhvatio dete za uvo i doveo pred profesora da se izvini i to je najmanje što je mogao da uradi, ne samo kao roditelj već i kao čovek koji možda ima ćerku, ženu, sestru, majku koja sutra može da bude ošamarena za 30 evra!

Prestupnik, jer ne mogu ga nazvati učenikom, koji je ošamario jednu mladu ženu, profesorku i dao izgovor ”ne znam šta mi je bilo”…da li treba da čekamo šta će da uradi za opkladu od 100 evra? Kao i roditelj i dete mora proći psihijatrijske i psihološke provere kao i da kaznu podnese u popravnom domu.

Mladi, vidim u medijima da ima onih koji se dive ovom ”herojskom” činu jedne ”muškarčine”… Sram vas bilo! Umesto da se divite vašim drugarima koji postižu ogromne naučne i sportske uspehe vi se divite nekom ko će sutra možda tući vašu majku ili sestru za 30 evra ili za džabe!!! Ovo treba da bude crveni alarm za roditelje te dece koja se dive ovom sramnom činu i da se posvete toj deci i izvedu ih na pravi put dok i oni ne krenu da rade iste stvari!

Ukoliko država ne donesene HITNO nove zakone i zaštiti profesore i vrati im dostojanstvo i društveni status koji pripada njihovoj struci, Srbija će ostati bez profesora kao što ostaje svakaodnevno bez lekara koji odlaze u inostranstvo. Da li mislite da neko ko radi za bednih 40 hiljada jako odgovoran posao, uči tuđu decu i prenosi znanje za koje se školovao celog života treba da strahuje da li će mu neki siledžija lupiti šamar i prebiti ga ,za 30 evra! Ovo je crvena linija posle koje, ukoliko država ne odreaguje, ostaće bez prosvete a samim tim i bez budućnosti!”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


10 komentara na "Prof. dr Danica Grujičić: Da li smo konačno dotakli dno?

 1. Jelena kaže:

  Smatram da profesori treba da dobiju status sluzbenog lica I da svaki napad na njih treba biti strogo kaznjen.Tako bi se jedino sprecili napadi nevaspitane dece I jos grdjih im roditelja.Ipak, s obzirom da sam I sama prosvetni radnik, rekla bih kolegama da je potrebno voleti svoj posao I svoje ucenike, tako ce I oni voleti vas.Voleti I ono najnemirnije dete, koje ce to pre ili kasnije poceti da ceni I dobrim da vrati.Takav profesor je uzor I gotovo nikada nije predmet sprdnje.

  1. Dragana kaže:

   Ovde nije rec o nemirnom detetu, vec nevaspitanom. Svi ceznemo za nemirnom decom, koja na laksi nacin dolaze do podsticaja. Ljudima koji se bave decom mnogo je kompleksnije podsticati mirnu decu.

   1. Circe kaže:

    To! Upravo to!

 2. Stefan kaže:

  Drzava je svu vlast dala roditeljima i učenicima. Nista im ne mozes. Dežuran si, ucenik sedi na radijatoru, kazes mu da je to nedolično ponasanje ucenika, da sidje, on nece. A sa druge, nastavnicima je oduzela sve i nametnula administrativne obaveze, seminare na kojima nista ne mozes da usavrsis a placas, sate koje moras da imas od istih seminara i da ne nabrajam. Kako ga okrenes, dno je uvek dole. Tuga…

 3. Aleksandar kaže:

  Drzavo, Srbijo… Ne pise ti se dobro! Sada je lose, ali biće mnogo gore kada ovi maloletni prestupnici odrastu…

  1. Mira Milosevic kaže:

   Naravno, a dolaze nove i gore’generacije plisane interesne svesti.
   Da pojasnim, nije ovde rec o prestupniku, vec o detetu cija je svest u neznanju roditelja,formirana u pohlepnu, interesnu, jer su u vaspitanju primenili pogresne autoritarne modele. Citajte Prof. Milicu Novkovic, da bi ste razumeli i jad umanjili. Takve dece je nazalost vecina.

 4. Vesna Mihailovic kaže:

  Bravo! Najzad neko ko razmislja o buducnosti ove i sledecih generacija.Drzava koja ne ulaze u prosvetu ne moze biti dobra drzava.

 5. Nada kaže:

  Prof.Dana je sve rekla samo to vlast ne moze da shvati ili nece.

 6. Mile kaže:

  U ovoj prici treba te dece koji su takodje ucestvovali u taj nemili dogadjaj kazniti sa po 10.udaraca pruckom po ruci i to u prisustvu roditelja,i tako da se to ubuduce ne dogadja.I to da sami sebi udare po tih 10.udaraca pruckom.To su decja razmisljanja i kurcenja,tako da on nije udario profesorku iz nekih drugih pobuda,recimo niske ocene ili nekog drugog prezira.A to sto mu je otac policajac to je i te druge navelo da nanesu neku stetu tom domacinstvu.Tako ne treba preterivati u osudjivanju,al treba biti i obazriv prema takvoj deci.

 7. JA kaže:

  Treba drzava da zabrani RIJALITY MITROVICE ..I UVEDE MALO KULTURE U MEDIJE
  TREBA DRZAVA DA PLATI PROGESORE A NE DA 25 GOD PRIMAJU ” VOLONTERSKE DODATKE” I SA TIH 350-400e mogu samo da jedu a ne da zive zivot dostojan njijovog renomea.Ko sa bude motivisan sa tom mixerijom. Nije cudo da se ucenici isnevaju i da nepostuju vise profesore kad im drzava oduzela status..U skoli djaci zasticeni ko beli medvedi a prof…
  Zalosno
  Zamislite SAMO da je SVE U VEZI PROSVETE DRUGACIJE ZA 180°
  ZA TO JE JEDINO NADLEZNA DRZAVA KOJA DRZI U RUKAMA ZAKON

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama