Професор одговорио на вечито ђачко питање: Шта ће ми математика у животу?

1 маја, 2017

Џеремију Kану, професору математике су поставили питање које мучи генерације ученика – кад ћу и где користити све те синусе, косинусе, интеграле и остатак из алгебре и геометрије.


За разлику од његових колега, Kан није био збуњен или револтиран питањем и навео је пет разлога због којих је математика важна.

 Mатематика те учи да признаш кад ниси у праву

И не само то, већ да кренеш даље и решиш немогуће задатке.

На пример Мики и Јелена стоје пред таблом и решавају једначину. Јелена је сигурна да је једначина исправна, а Мики сигурно зна да је погрешна.На следећем часу њих двоје мењају мишљење. Јелена верује да је једначина нетачна, а Мики у неверици гестикулира рукама и назива Јелену идиотом. Звучи као измишљотина? Математичари се суочавају са таквим ситуацијама сваки дана.
Питајте било ког професора шта да урадите ако задатак не може да се реши, и одговор ће бити једноставан: “Почни из почетка и покушај да га решиш другачије. И не брини због грешке коју си направио јер те је то одвело на прави пут.”

 Математика те учи да користиш прецизне и исправне речи 

Прецизност је одлика математичара. Сваки термин и феномен код њих има прецизну и јасну дефиницију.

Знате како су вас наставници терали да учите напамет сваку дефиницију геометријских фигура или Питагорину теорием? Нисте имали појма када и где ћете моћи да користите то набубано знање. Размислите – да ли увек изговарамо речи без тренутка оклевања, баш у контексту њиховог значења? Да ли бисте могли у делићу секунде да одговорите шта су срећа или љубав? Да ли би те исте речи употребио и неко вама јако драг, најближи? И још важније – да ли бисте могли да именујете ствар која нема прецизну дефиницију?

 Математика те учи да размишљаш неколико корака унапред

Решавање математичких проблема је као играње шаха. Сваки погрешан или непажљив потез може имати ужасне последице.

Kолико често сте када сте радили задатак из алгебре завршили у ћорсокаку јер сте негде ставили минус уместо плуса? Чак и најмања грешка може да уништи све и постане велика препрека у вашој намери да што пре завршите домаћи. Математика нас учи да будемо сконцентрисани и одговорни за оно што радимо. То није мала ствар, зар не?

 Математика те учи да не размишљаш као сви остали, него на свој начин

“Оно што сада говорим је лаж”, тако чувени парадокс лажова звучи. То је најбољи опис свега што се дешава у модерној науци.
Много је теорема, правила и аксиома за које се сматрало да су исправни, а заправо нису. То значи да не треба слепо да верујемо чак ни људима с највећим ауторитетом, бар док не проверимо сами да ли је тако како кажу. Научници то зову “одговорни скептицизам”, а математика нас томе учи на одлична начин.

 Математика те учи да никад не одустанеш

Јер ако ти не решиш задатак, неко други ће то урадити сигурно. Зато, зашто баш ти не би био први?

Извор: 24.сата

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Професор одговорио на вечито ђачко питање: Шта ће ми математика у животу?

 1. Stepa каже:

  Secam se komentara svog bivseg profesora matematike sa ETF-a.
  Matematika ti moze spasiti zivot, i tebi i tvojim najmilijima.
  Recimo kada treba u delicu sekunde da doneses odluke koje mogu biti presudne (recimo u saobracaju) ako poznajes matematiku i ako si vezbao mozak te odluke ces brze doneti i sa vecom sigurnoscu da su prave.

 2. Milena каже:

  I? Gde je odgovor na pitanje sta ce nam sinusi, kosinusi, logaritmi…? Ovakvu filozofiju moze da da i istoricar, fizicar…

  1. ORL каже:

   Sinus je u korenu nosa. Tu je, obično, i ugao od 30°. K’o sinus je isto to, samo malo drugačije 🙂

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама