Промените слику о образовању

Да ли сте икад помислили на то да оног тренутака када сте постали свесни себе и свог постојања ви сте почели да учите! Научили сте да ходате и говорите, научили сте да мислите, а онда сте кренули у школу полажући све наде у систем који је вековима грађен да вас „оспособи“ за живот у свету одраслих. Али да ли је то све што можете научити? Знате ли шта је заправо образовање? Бројни мислиоци и филозофи, професори и мудраци оставили су своје идеје о образовању и шта би оно требало да представља потоњим поколењима. Завиримо у њихов свет образовања.
knjiga
1. Сама сврха образовања је да претвара огледала у прозоре. – Sydney J. Harris
Образовање шири наше видике
Kада учимо о нечему, ми схватамо његову суштину и природу. То је природан процес који нас води ка разумевању и постојању свести о датом, што представља две кључне силе које управљају нашим даљим делањем. Kао под лупом наша перцепција ствари и наши ставови постају јаснији и омогућавају нам да ствари и бића који нас окружују видимо у правом светлу, док предрасуде нестају претварајући се у разумевање.
2. Што више читате, више ствари ћете знати. Што више читате, више места ћете посетити. –Dr. Seuss
Учењем откривате нове светове
Читајући ви освајате нове светове, ви откривате удаљене кутке нашег света, учествујете у авантурама, саживљавате се са ликовима, истовремено откривате и дефинишете и себе. Уколико сте авантуриста, бар у души, књиге ће вас инспирисати да потражите неку сопствену авантуру и закорачите у свет.
3. Можете да имате све десетке и да опет паднете на испиту из “живота”. – Walker Percy
То што сте завршили школу не значи да сте научили све о животу
Размислите, у односу на оно што научите за живота, школско образовање је ситница. Стога када завршите школу не подразумевајте да сте спремни да освојите свет, будите скромни и спремни да кренете у најтежу школу до сад – школу живота. Овог пута неће бити професора да вас упути и исправи грешке, сада сте препуштени сами себи и водите сами своје битке. Али не брините, на грешкама се заиста учи.
4. Образовање није припрема за живот. Образовање је сам живот. –John Dewey. .
Учење се на ограничава само на школу
Најбољи учитељ којег ћете имати у животу јесте живот. Школа и знање које стекнемо у школским клупама само је почетак онога што следи. Стицање и губљење пријатеља, волонтирање, путовања, запослење, све су то лекције које морамо савладати. Поента је – учи се кроз прављење грешака и кроз остваривање успеха.
5. Све што је добро знати тешко је научити. – грчка пословица
Учење подразумева време
Не постоје пречице у образовању. То је компликован и дуготрајан процес, али ако сте жељни знања то вам неће представљати препреку и одвратити вас од напретка. Пречице су за нестрпљиве.
6. Децу морамо учити како дам исле, а не шта дам исле. – Margaret Mead
Право образовање учи вас како, не шта
Образовање не треба да нам пружа готова решења, већ да нас оспособи да сами изводимо закључке. Оног тренутка када смо научили како да искористимо наше знање, почели смо да истражујемо свет који нас окружује. И запамтите, није знање које поседујемо, већ начин како га користимо заслужно за успех који остварујемо.
7. Никада нећете знати све о свему, нарочито о нечему што волите. – Julia Child
Учење се никад не завршава
Запитајте се, да ли вас знање које сте стекли у школи и сам систем образовања инспиришу да наставите да учите током целог живота, или вас одвраћа од тога.
 
Извор: studentskizivot.com