Психолози упозоравају: Родитељи, овакво понашање код деце не смете толерисати

1 децембра, 2016

Ако му дозволите превише, дете ће наставити да вас гази док сасвим не изгубите ауторитет
dete
Родитељи често оправдавају лоше навике и поступке детета, јер сматрају да су то само фазе које ће брзо проћи. Међутим, постоје ситуације у којима би маме и тате требало одмах да реагују, пише Yумама.

Психолози упозоравају да следеће проблеме у понашању никако не смете да игноришете, јер ће ваша деца сносити последице када одрасту…

1. Дете вас прекида док говорите

Зашто не треба игнорисати: Ваше дете је веома причљиво и жели стално да вам нешто каже или пита, а самим тим непрастано прекида ваш разговор са другим људима. Психолози саветују да је неопходно да научите дете да не скреће превише пажњу на себе и да мора бити толерантно и пружити шансу другима да говоре. Овај проблем треба да се искорени још док су деца мала, да не би ово понашање усвојили и имали проблема током одрастања.

Како решити: Ако сте код пријатеља или имате госте, детету реците пре посете да не сме да вас узнемирава док разговарате, осим ако ситуација није баш хитна. Потрудите се да док причате дете ради нешто забавно са стране, а ако неће да се одвоји од вас, онда му објасните да мора мирно да седи. Обавезно када завршите разговор дозволите детету да вас пита или вам саопшти оно што је хтело.

2. Дете је током игре насилно

Зашто не треба игнорисати: Ако се ваше дете током игре са другарима стално гура, штипа или отима ствари, онда је јасно да имате проблем са агресивним понашањем. Ако ово не спречите док је дете мало, психолози истичу да је већ од 8. године теже васпитати агресивно дете и указати му на грешке. Ако не регујете на време дете ће насиље прихватити као оправдан начин понашања.
Како решити: Реците детету како никако не сме да се понаша агресивно и питајте га како би се осећао да се тако друг понаша према њему. Запретите му да ће завршити са игром ако настави са агресивним понашањем. Обавезно помозите детету да избаци бес и вишак енергије из себе, на пример упишите га на неки спорт. Ако видите да не можете сами да искорените агресивно понашање, онда је већ неопходно да се обратите психологу.

Деда је куповао храну, а унук вриштао за кексом: Овај метод сви родитељи морају да знају!

3. Прави се да вас не слуша

Зашто не треба игнорисати: Ако вашем детету поновите по неколико пута да вам нешто донесе или да покупи играчке, а оно не регује, онда сте већ у проблему. Никако немојте да попустите и сами урадите оно што сте тражили од детета, јер ће тако дете сматрати да може да вас контролише у свакој ситуацији. Ако не спречите ово лоше понашање, неизбежно је да ће ваше дете постати пркосно и ви ћете изгубити контролу над њим.

Како решити: Ако вас дете не слуша и после трећег понављања, приђите му, ставите руке на његова рамена, изговорите његово име и мало гласније му реците шта треба да уради. Понављајте све док вас дете не послуша, тако ћете му показати да сте ви они који контролишу, а не дете.

4. Дете узима ствари без питања

Зашто не треба игнорисати: У реду је ако дете хоће себе да почасти чоколадом, понекад без питања пусти телевизор или седне за компјутер. Међутим, ако дете почне учестало да узима ствари које хоће и ради шта хоће, не поштујући ваша правила, онда ћете бити у проблему кад порасте. Дете које зна да му је све што жели приступачно, неће знати за границе и ваша правила му ништа неће значити кад постане тинејџер.

Како решити: Разговарајте са дететом о правилима која увек морају да се поштују. Ако сте се, на пример, договорили да дете не гледа телевизију пре него што заврши домаћи, када прекрши правило обавезно разговарајте. Не дозволите да се ваша правила често крше, јер ће им то прећи у навику.

5. Дете заузима лош став

Зашто не треба игнорисати: Ако ваше дете “преврне” очима када га критикујете или почне да вам се руга и понавља ваше речи, никако немојта да занемарите овакво понашање. Многи родитељи мисле да је ово само једна од фаза одрастања и да ће проћи, али ако не спречите ваше дете ће наставити тако да се понаша. Неће такав став имати само пред вама, већ и пред другим одраслим и наставницима, јер ће мислити да ако ви то толеришете, да ће и они.

Како решити: Објасните лепо детету да је такво понашање неприхватљиво. Ако дете настави, онда му реците да то показује да вас не поштује и да га нећете саслушати све док не почне лепо да вам се обраћа.

6. Дете превише лаже

Зашто на треба игнорисати: Не треба да спутавате дечију машту, али ако дете лаже основне ствари о себи, онда је већ време да реагујете. Психолози упозоравају да превише лажи код мале деце могу да утичу на њих тако што никада неће прихватити ко су заиста, већ ће стално лагати и сматраће да је то прихватљиво.

Како решити: Објасните детету да је лоше лагати и да увек треба да каже истину, чак иако је истина нешто лоше. Научите га да ако стално буде лагао више му нико неће веровати и покушајте то да урадите на личном примеру. На пример, ако дете често лаже, када вам каже да је опрало зубе, ви га натерајте да их опере још једном, јер му не верујете и тако ће схватити лекцију.

Извор: Yumama.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама