Radovi naših kolega: Predlog organizacije priredbe

29 januara, 2020

Koleginica iz Slovenije, Tadeja Bogdan, šalje nam opis organizacije priredbe u njenoj školi, pod nazivom Igraj se sa mnom.

U okviru otvaranja međunarodne izložbe „Igraj se sa mnom“ u OŠ Srečka Kosovela u Sežani (Slovenija) imali smo priredbu. Takmičenje „Igraj se sa mnom“ već dvanaest godina organizuje Centar Janeza Levca u Ljubljani (škola za decu s posebnim potrebama). Na ovogodišnji konkurs stiglo je oko 7000 crteža različitih tehnika. Iz naše škole izabrali su rad učenika 1. razreda, te mu je uoči priredbe direktorka naše škole uručila pohvalnicu.

Uvod

Priredba „Igraj se sa mnom“ prvi put je organizovana pre tri godine na moju inicijativu. Tada sam radila u produženom boravku te sam htela kod dece da probudim želju za nastupanjem jer je to, po mom mišljenju, važno iz različitih razloga. Uprkos tome što trenutno radim u jutarnjim časovima, još uvek sam organizator priredbe. Na priredbi je ove godine nastupilo oko 130 učenika iz šest odeljenja (od 1. do 4. razreda). Nastup su pripremili pod mentorstvom učiteljica produženog boravka. Kod organizacije priredbe mora se odrediti cilj priredbe, mesto i vreme izvođenja, decu koja nastupaju, snimatelja, fotografa te nekoga ko će se pobrinuti za ozvučenje i muziku.

Tekst za najavu priredbe

S vama, učiteljima, volela bih da podelim tekst za najavu priredbe u nadi da će pomoći nekome od vas.

Priredbu su vodile učenice viših razreda Aurora i Gloria.

Aurora: (Dotrči s loptom u ruci i ne vidi prisutnu publiku) Gloria! Igraj se sa mnom! (Jedna drugoj dodaje loptu).

Gloria: (Spazi publiku.) Aurora? Čini mi se da nas gledaju.

Aurora: Ko? (Pogleda prema publici.) Ups!

Gloria: (Neugodno joj je.) Dobro veče!

Aurora: (Zbunjeno pogleda publiku, pa Auroru.) Dobro veče! (Neprijatan trenutak. Spuste loptu i uhvate se za ruke.)

Gloria: (Upita Auroru.) Aurora, zašto su u oni ovde?

Aurora: Mislim da se danas održava priredba Igraj se sa mnom.

Gloria: Aha, to je priredba u kojoj bi trebalo i mi da učestvujemo?

Aurora: (Klimne i zbunjeno se nasmeje prema publici.)

Gloria: (Nakašlje se i brzo snađe) Dobro došli. Drago nam je da ste došli na priredbu u kojoj će se zaređati igra, pesma, ples i recitacije. (Pogleda prema pevačkom zboru i odahne). Dečji pevački zbor nestrpljivo čeka svoj nastup. Poslušajmo ih!

Aurora: Izvinite, odmah se vraćamo!

Nastup pevačkog zbora.

(Aurora i Gloria vrate se na pozornicu ovog puta kao voditeljke. U rukama drže mikrofon i tekst.)

Gloria: Jeste li osetili nadolazeće proleće? Dočarali su ga naši prvačići uz snop prolećnih pesama. Zahvaljujemo se Dečjem pevačkom zboru OŠ Srečka Kosovela. Već treću godinu za redom učestvuju u projektu „Igraj se sa mnom“, koji svojim aktivnostima podstiče socijalnu integraciju dece, mladih i odraslih osoba s posebnim potrebama te većinske populacije svih generacija.

Aurora: U školi smo ugostili putujuću izložbu likovnih dela 12. međunarodnog likovnog konkursa „Igraj se sa mnom“. Izložba je gostovala u raznim školama, vrtićima, knjižarama, centrima za mlade i drugim ustanovama širom Slovenije i u inostranstvu. Iz naše škole su za na izložbu izabrali rad jednog prvaka. Pozivamo direktorku škole da nam se pridruži i učeniku uruči posebno priznanje.

(Gloria da mikrofon direktorki koja pozdravi prisutne i uruči posebno priznanje učeniku. Aurora i Gloria sačekaju da direktorka vrati mikrofon i vrati se na svoje mesto.).

Gloria: Prvaci vole da crtaju, ali danas će nas razveseliti pesmom i plesom. Hajde da ih jednim aplauzom ohrabrimo i pozovemo na pozornicu.

Pesme i ples

(Aurora i Gloria približe mikrofon.)

Aurora: Učenici drugog razreda su se ozbiljno primili za recitaciju.

Gloria najavljuje pesmice i recitacije.

Aurora: Današnji susret je namenjen druženju svih ljudi bez obzira na starost, obrazovanje i druge socijalne ili kulturne specifičnosti.

Gloria: Pevati volimo svi, i stari i mladi. Pesma otvara naša srca. Uz pesmu prihvatamo i dajemo. Iako su granice država zacrtane, bogatstvo njenih brda, planina i dolina je dato je svima bez obzira na starost, nacionalnost, uverenje. Zbog širine neba i prostranstva osećamo se svi jednako prihvaćeni.

Pesma

Aurora: Učenici drugog razreda zaigraće odlomak iz igrokaza „Trije metulji“. Pesmom o dugi koja lepo sažima poruku današnje večeri, završiće naš susret. Duga nas kao šaren luk okružuje, dok zapravo predstavlja odraz naših želja, očekivanja i nada. Želimo ljubav, očekujemo da nas drugi prihvate takve kakvi jesmo i nadamo se da ćemo zajedno izgraditi bolji svet.

Gloria: U ime svih koji su danas nastupili i u ime njihovih mentora želimo da vam se zahvalimo te vas pozivamo na idući susret na kojem ćemo zajedno pevati, plesati, recitovati i … igrati se….  Aurora, uhvati me! (Glorija i Aurora se igraju.)

Aurora: (Pre odlaska pozdravi.) Doviđenja, do ponovnog susreta!

Ples i pesmica

ZAKLJUČAK

Deca vole da nastupaju, zato im dajmo priliku! Neki od njih možda znaju da sastave i svoju koreografiju za ples, treba im samo malo pomoći ili podsticaja. Pomozimo im u razvijanju kreativnosti, jedinstvenosti i pozitivnim iskustvima u odrastanju.

Tadeja Bogdan, učiteljica iz Slovenije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama