Razlike u odvikavanju od pelena kod dečaka i devojčica

Jedna od većih prekretnica u razvoju deteta svakako je njegovo odvikavanje od pelena. Svako dete zahteva sasvim individualan pristup, odnosno ne postoji tajna uspeha osim truda i upornosti i roditelja i deteta. Donosimo vam razlike s kojima se roditelji susreću kod odvikavanja od pelena kod devojčica i dečaka.
nosaBez obzira na to koliko se trudili da decu vaspitavamo na isti način, uvek će se svako dete prvenstveno isticati po svom polu. Dečaci već od malih nogu pokazuju fizičku interakciju sa svetom, dok su devojčice oduvek bile znatno nežnije i osetljivije. Upravo zbog toga nervni sistem devojčica ranije sazreva, pa će i ranije osetiti potrebu za odvikavanjem od pelena.

Dečacima će trebati nešto više vremena i to je sasvim normalno. Teranje dece na odvikavanje od pelena pre nego su i sami spremni na to imaće kontra-efekt. Dečaci imaju slabiju koncentraciju pa će učenje novih veština biti znatno teže nego kod devojčica.

Odvikavanje kod devojčica

S devojčicama treba pričati o odvikavanju od pelena. Kupite zanimljivu knjigu koja će devojčicama zbog zanimljivih likova dati dodatnu motivaciju da prestane da nosi pelenu.

Devojčice imaju mnogo više pitanja nego što je to slučaj kod dečaka i potrudite se da pronađete zadovoljavajući odgovor na svako od njih.

Objasnite joj pravilan način brisanja nakon piškenja kako bi izbegli moguće infekcije.

Pohvalite je za svaki pokušaj odlaska na šolju, čak i ako ne uspe dovoljno brzo da stigne do nje.

Osuda u ovim slučajevima može bitno narušiti detetovo samopouzdanje, pa je nazadovanje gotovo zagarantovano.

Osmislite grafikon na kojem ćete beležiti uspeh u odvikavanju od pelena.

Odvikavanje kod dečaka

Umesto edukovanja pomoću knjiga, dečacima će mnogo zanimljivije biti učiti odvikavanje od pelena pretvaranjem obavljanja nužde u svojevrstan sport. U „tutu“ ili školjku ubacite „metu“. To može biti komadić papira, malo pene za brijanje ili obojene žitarice. Dete treba da pogodi određeni predmet prilikom mokrenja.

Kod dečaka je nazadovanje i zastoj u odvikavanju znatno češći i s tim se jednostavno treba pomiriti. Ako dete gubi interesovanje, pokušajte da ga motivišete. Ako ga odmah vratite u pelene odvikavanje će biti vraćeno na sam početak.

Kao i kod devojčica, izbegavajte grdnju. Pohvalite dete kada uspe, utešite ga ako se slučajno dogodi „nezgoda“.

Izvor: index.hr