Родитеље треба подсетити да су и учитељи људи

8 августа, 2016

Будите љубазни према учитељима своје деце. Ако сте довели дете у школу, уђите и поздравите. Похвалите начин на који је учионица украшена. Учитељ је вероватно пуно радио на томе да би учионица деци била привлачна.
ucit
ПОДСЕТИТЕ СВОЈУ ДЕЦУ ДА МОРАЈУ СЛУШАТИ УЧИТЕЉЕ
Да поштују своје учитеље. И немојте их и сами заборавити поштовати, јер ако ваша деца виде да немате поштовања према учитељима – чак и код куће, чак и при телефонском разговору с пријатељем – тада ни она неће поштовати свог учитеља.
БУДИТЕ ПУНИ РАЗУМЕВАЊА ПРЕМА УЧИТЕЉИМА СВОЈЕ ДЕЦЕ
Немојте бити један од оних родитеља који указује на правописну грешку у учитељевом е-маилу. Покушајте разумети да је тај е-маил веројатно написан у касне вечерње сате, а особа која га је писала једва је држала очи отворене од преморености. Покушајте разумети да, као и код украшавања учионице, учитељ то ради у своје слободно време.
БУДИТЕ РЕАЛИСТИЧНИ У СВОЈИМ ОЧЕКИВАЊИМА.
Учитељи ваше деце дају све од себе да би омогућили квалитетну едукацију сваком детету, да они који требају мало више помоћи ту помоћ и приме. Али, учитељ је један међу њих 30 или чак 40. Ако ваше дете добије слабу оцену у неком предмету, немојте кривити учитеља, немојте одмах захтевати објашњење. Помозите свом детету! Учите с њим.
САРАЂУЈТЕ С УЧИТЕЉЕМ, откријте што ви можете направити да бисте помогли учврстити данашњу лекцију. Немате времена или енергије да претворите ту тројку у четворку? Онда немојте очекивати ни да ће га учитељ вашег детета имати. Ви можда имате 45-сатну радну недељу, али учитељ вашег детета има учионицу са 40 ученика (и вероватно 60-сатну недељу).
ПРЕСТАНИТЕ СА САРКАСТИЧНИМ ПРИМЈЕДБАМА
Поучавање није чување деце. Поучавање није хонорарни посао. Не свиђа вам се како се децу поучава само да би полагали тестове? Обратите се школском одбору. Обратите се својим локалним или државним политичарима.
Подржите владине службенике који се заузимају против стандардизираног тестирања и универзалних циљева лекција. Али, за име Божје, немојте користити то против учитеља своје деце, или било којих других учитеља. Они су вероватно једнако фрустрирани као и ви јер су приморани држати се толико скриптираног пута који извлачи сву радост из учења.
ПОКАЖИТЕ СВОЈУ ЗАХВАЛНОСТ
Учитељ би могао радити неки други посао, с бољом плтом, мање радних сати и уз пуно мање стреса. Посао који га не приморава на трошење сати и сати на радионице и стручно усавршавање. Уз тако високи постотак учитеља који напуштају професију, чудо је да било који учитељ остане у било којој школи дуље од пет година. Али, учитељи ваше деце су и даље тамо. Раде неуморно, док им сви други дишу за врат.
ПОКАЖИТЕ ИМ ДА ПРИЗНАЈЕТЕ И ПОШТУЈЕТЕ ОНО ШТО РАДЕ
Реците им то. Понекад је једино што учитељ чује од родитеља неки облик жалбе. Понекад је то службени приговор, понекад се ради о толико малој ствари попут правописне грешке. Захвалите им! Не морате им куповати поклоне, али можете им написати писмо. Нека вам и ваше дете помогне. Реците им то због тога што је понекад родитељева или ученикова захвалност једини извор подршке учитељу.
БУДИТЕ АКТИВНИ СА СВОЈОМ ДЈЕЦОМ
Најбоља, најљубазнија ствар коју можете направити за учитеља своје деце је уједно и најбоља ствар коју можете направити за своју децу. Брините се о њиховим излетима, дођите на школске приредбе, питајте их о њиховом дану и радите с њима ако нешто није у реду.
БУДИТЕ ЉУБАЗНИ ПРЕМА УЧИТЕЉИМА
Ако од почетка имате лошу слику о учитељима и свету едукације уопштено, ако очекујете да ће учитељ упрскати образовање вашег детета, ако имате било какав неприличан став, наносите пуно штете учитељу свог детета, али и свом детету.
УЧИТЕЉИ НИСУ ЧУДОТВОРЦИ
Они нису овдје да би одгајали вашу децу уместо вас. Они нису ту да би помицали планине, чак и ако то желе. Они су ваши партнери у едукацији. Они ће направити што год је у њиховој моћи да пруже упуте и водство током школских сати, а понекад и послије. Они ће поставити темеље на којима ће родитељи касније градити. Они ће поставити базу на којој ће се развијати даљња искуства, уложит ће време и новац који немају у име ваше деце. Они ће се супротставити администрацији, подржавати кад нитко други не подржава и жртвовати се више него би се било који учитељ требао жртвовати за своје ученике.
Стога, боље вам је да будете љубазни према учитељима своје деце.
 
Извор: www.skolskiportal.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Родитеље треба подсетити да су и учитељи људи"

  1. Ana каже:

    Postovanje, imam pitanje za vas vezano za nasu dragu uciteljicu. Naime, ove god.je proglasena tehnoloskim viskom iako bi sada realno trebala da vodi nas 2.razred. Moje pitanje je da li mozemo mi kao roditelji nesto tu da ucinimo, jer stvarno stvarno zelimo da zadrzimo nasu uciteljicu? I kako moze biti tehnoloski visak kad ima ceo razred? Unapred zahvalni zabrinuti roditelji odelenja II_2

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама