Сарађујте са учитељем свога детета

22 јануара, 2021
 Школу деца доживљавају као другачији свет, имају различита очекивања,она за њих представља место где ће проширити своја знања, односно где ће научити нешто ново.

Foto: Canva


Учитељ је ту да уз пуно уважавања усмерава развој детета и нон-стоп сагледава оно што дете хоће и шта може само да уради и процени где му и колико треба помоћи .Одрастањем интересовања детета  се шире и продубљују . Значај породице је огроман јер она има најсложенији утицај на формирање личности детета . Исправан став родитеља према школи омогућава добар успех детета у колективу . Дете учи да је важно учити ради стицања знања и вештина а не ради оцене .Циљ је да усвојено знање буде применљиво.                   

Родитељи очекују од учитеља да буде умерено строг и доследан са усаглашеним поступцима . На тај начин ће се њихово дете осећати стабилно и сигурно у школској средини. Њиховом детету је потребно да осети учитељеву бригу, да има његову пажњу, да добија разумевање и поштовање .

У колективу је дете окружено пријатном атмосфером за рад и дружење, и управо ту отпочиње да се развија дететова заинтересованост за процес учења. Учитељска похвала за труд и научено градиво представљају велики подстицај за дете у његовом даљњем учењу и усавршавању.

Деци не треба нудити готова решења или постављати претеране захтеве или показати према њима претерану поупстљивост. Детету треба помоћи да развије своје потенцијале, да стекне сигурност и самопоуздање и уочи властите вредности. У школском колективу оно развија толеранцију, солидарност, сарадњу, стрпљење и самоконтролу. То је место где се сусреће са разноврсним облицима учења ,вежба своју пажњу и памћење, богати свој речник, развија машту и креативност. Једноставно речено, где дете учи да користи своја чула,  да памти и мисли и на тај начин израста у здраву и позитивну личност.
У школи су циљеви, задаци, садржаји, методе и облици рада пажљиво осмишљени и представљају услов за савладавање наставног програма који је реалан и остварљив. Задатак учитеља је сложен и вишеструк,ј ер је он и реализатир поменутих активности, и уједно анализира успешност остваривања плана и уноси потребне корекције. Дечја знања систематизује,организује и проширује их у складу са њиховим развојним могућностима . Ствара услове за развој дететове личности у целини, тако да дете може да постигне добар успех у складу са способностима којима располаже.   Уз усмеравање учитеља и подршку родитеља, дете ће у потпуности моћи да искористи своје потенцијале.


Добра сарадња уз неговање узајамног поверења између школе и породице је важна, јер је у интересу детета,и подразумева редовно информисање и размену мишљења о детету. За успешан рад и успешно учење најмлађих су потребни пажња,љубав топлина,подршка,помоћ и разумевање,подједнако и од стране учитеља и од стране родитеља..На тај начин стварају се услови да дете као јединка постане одговорно и самостално.

Не заборавимо,свако дете је специфично и личност за себе.Покажимо сви заједно да ценимо све оно што је лепо и добро код њега,и да нам је свима стало да буде задовољно и срећно.

Славица Ердељановић

ОШ “Свети Сава”

Младеновац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Сарађујте са учитељем свога детета"

  1. Dada каже:

    Веома леп и поучан сајт.Говорим са аспекта родитеља.Наставите,врло едукативно ово би требало свака школа да прихвати на свом сајту,имате изузетан дар да уочите проблем на релација школа-дете-родитељ.С поштовањем:)

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама