Шерилин рођендан – сингапурски задатак који је многе збунио

25 фебруара, 2018

Један задатак из школског теста из математике за младе Сингапурце зачудио је родитеље ученика, али и разбеснео их јер сматрају да се од њихове деце превише тражи.
Потребно је изабрати један од понуђених датума, односно погодити када је Шерилин рођендан са што мање датих података.
„Алберт и Бернард постали су пријатељи са Шерил и желели су да знају када јој је рођендан. Шерил им је дала листу 10 могућих датума“, почиње задатак.

Од понуђених датума су 15, 16, 19. мај, 17. и 18. јун, 14. и 16. јул, 14, 15. и 17. август. Шерил онда каже Алберту месец, а Бернарду дан свог рођења
Алберт каже да не зна када јој је рођендан, али да је сигуран да ни Бернард не зна. Бернард онда каже да испрва није знао када је Шерил рођена, али да сада зна. Онда и Алберт каже да сада и он зна када је рођена.
Главно питање гласи: „Када је Шерилин рођендан?“
Кенет Конг, један од родитеља, фотографисао је задатак и поставио га на Фејсбуку истичући да се налазио на тесту за једанаестогодишњаке.
Иако се Сингапур традиционално одлично котира када су у питању врхунски математичари, задатак је изазвао буру реакција забринутих родитеља и критику образовног система.
Међутим, касније је објављено да је задатак био намењен за децу од 15 година, која су учествовала у прошлонедељној Азијској математичкој олимпијади организованој у Сингапуру.
Организатори су рекли да је тест намењен за надаренију децу, односно као својеврсно решето на ком би се пробрали бољи ученици.

 
 


 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Шерилин рођендан – сингапурски задатак који је многе збунио

 1. Bg каже:

  16. jul je tačan odgovor

  1. Luka каже:

   a kako znas

   1. Милош каже:

    16. јули.
    Полазимо: Ал. зна мјесец. Пошто тврди да Бе. не зна – онда Бе. схвата да отпадају мај и јун (Ал. на основу месеца зна да не долазе у обзир ЈЕДНОЗНАЧНИ датуми 18. и 19.)
    Бе. је паметан и прочитао је Ал. и схватио да пошто то нису мај и јун, онда има јасну слику -код њега је датум који није 14, јер да јесте, у том случају био и даље био у недоумици. Пошто је Бе. решио случај, Ал. који има месец (јули) на основу Бе. одлучности сада зна да то није 14. (Да је 14. Бе. би даље био у недоумици јули или август.) Дакле, остао је само 16. (Да је Ал. имао август и даље би био у недоумици који датум је добио Бе. – 15. или 17. Пошто није био у недоумици, значи да му је саопштен јули.

    1. Betty каже:

     Bravo Miloše!

 2. Milan каже:

  rođendan je18.juna.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама