Školska uniforma, zasad, nije obavezna

16 avgusta, 2017

Nova školska godine počinje za petnaestak dana, a đaci pojedinih škola u klupe će sesti kao nekada, u školskim uniformama. Dok ministar prosvete najavljuje da će u pitanju biti đaci više od polovine škola u Srbiji, precizan broj nije poznat, a ceo projekat u značajnom broju škola nije otišao dalje od ideje.

Kad prvog septembra zazvoni za čas, u učionicama u blizu 2.000 škola u Srbiji raznolika odeća možda više neće biti dozvoljena. Možda, jer to su samo rezultati ankete koju su roditelji poput Lene prošle godine popunjavali.

Pored svih silnih izdataka, koje ja imam kao majka dvoje dece koja su u školi, i trećeg koji će već sledeće godine biti, ja taj izdatak ne mogu i ne želim da priuštim.

Koliko će ih zaista biti, niti kako će proces uvođenja izgledati nije poznato, jer od kad su roditelji popunili anketu, uniforme više niko nije pominjao.
Pročitajte i Elektronski dnevnik: Nastavnici će moći da vide samo ocene iz svog predmeta
“Mislim da je cela priča maglovita i ja sam sad potpuno zbunjena svim tim što se pojavljuje u medijima i tom pričom o uvođenju, kad od te ankete ništa dugo nije ni urađeno”, kaže majka dvoje osnovaca Lena Niković.
Za ministra koji je ideju uniformi prvi izneo na sto, stvari idu svojim tokom. Prema njegovim rečima, uvođenje jednoobrazne odeće u škole nije obaveza. Zasad.
“Mi smo se dogovorili da od 1. septembra krene jedan broj škola koji se izjasnio, a to je oko 55 odsto škola. Ostali će imati priliku da to sukcesivno uvode, ali ćemo za jedno dve godine imati priliku da to bude obavezno”, objašnjava ministar prosvete Mladan Šarčević.
Pročitajte i Novine koje očekuju đake i nastavnike u novoj školskoj godini
Direktorka škole u kojoj uniforme neće biti uvedene kaže da ta problematika zahteva složen dijalog i jasne planove, čega zasad nije bilo.
Zbog toga, najava ministra da će uniforme jednog dana svakako biti obavezne joj više liči na direktivu, nego na poziv na razgovor.
“Ne deluje da ima dijalošku formu. Moguće je da se tu najavljuje nešto što ministar smatra da treba da poprimi zakonsku formu. Dok god zakon, odnosno neki pravilnik nije donet, mi tome ne pristupamo kao prema nekoj temi koja nam je na dnevnom redu”, rekla je Tatjana Vukadinović, direktorka Gimnazije “Svetozar Marković” u Novom Sadu.
Kad tema stigne na dnevni red, jedno je sigurno – uniforme neće plaćati država, već ili škole, ili roditelji, ili sponzori. Ministar u novom nametu ne vidi – ništa sporno.
“Deca svakako idu obučena u školu. Znate, neki roditelji imaju pare da kupe džip i dukseve od po 200 evra, i onda je stvarno pitanje da li država to treba da preuzme na sebe, računajući njen BDP”, smatra Šarčević.
Bez obzira na to, Šarčević kaže – ako su roditelji u školama u siromašnim mestima poput Bosilegrada ili Knjaževca uspeli da se snađu za kupovinu uniformi, za one iz drugih mesta pitanje je samo – da li ih žele.
 
Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


2 komentara na "Školska uniforma, zasad, nije obavezna

  1. mama kaže:

    Nece ni biti ako ja treba da platim tu krpu.Deca imaju u skolama vece probleme koje niko ne resava.Gde je Aleksin zakon?

  2. Božović Vladan kaže:

    Naravno da nije obavezna, jer ne postoji ni jedan zakon ili pravilnik po kome to treba da se nosi. Čak i da postoji, ne bi bilo obavezno, jer je osnovna škola OBAVEZNA, tako da nosio ili ne, tu Šarčevićevu uniformu, MORAŠ da ideš u osnovnu školu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama