Slikovnica koju vaspitači u Britaniji rado koriste (ŠABLON)

7 jula, 2017

Slikovnica Grozon Džulije Donaldson objavljena je 1999. godine i od tada je prevedena na desetine jezika širom sveta (u Srbiji je objavljena u izdanju Kreativnog centra). Štampana je u preko 10 miliona primeraka i po njoj su napravljene pozorišne predstave koje se igraju na Vestendu i Brodveju.
Ova priča u stihovima govori o dovitljivom mišu koji, šetajući kroz gust i taman gaj, izmišlja strašno šumsko čudovište Grozona i tako plaši svaku životinju koja bi da ga pojede. Preokret u priči nastaje kada se iznenada pokazuje da Grozon i nije baš sasvim izmišljeno biće.
Bibliotekari iz Velike Britanije izabrali su ovu knjigu za jednu od deset najboljih slikovnica svih vremena, a po motivima ove priče 2009. godine BiBiSi je napravio i animirani film.
Razlozi za popularnost Grozona brojni su – zabavna priča s porukom, jasan ritam pripovedanja uz melodičnu rimu, privlačne ilustracije i zanimljivi junaci. Ono što ovu slikovnicu izdvaja od ostalih jesu i brojne mogućnosti koje ona pruža za aktivnosti s decom – Grozon je idealna knjiga za učenje kroz druženje i zabavu.
Upravo zbog toga su naučnici sa Univerziteta u Koventriju (Velika Britanija) slikovnicu Grozon koristili u svojoj studiji u kojoj su došli do zaključka da čitanje priča koje je praćeno pokretom podstiče razvoj i motornih veština i jezičkih sposobnosti kod dece. Istraživanje je zasnovano na pomenutoj knjizi, trajalo je šest nedelja i obuhvatilo je 74 mališana uzrasta od tri do četiri godine.
Formirane su tri grupe dece – jedna grupa s kojom je rađeno na njihovim jezičkim veštinama, druga grupa u kojoj je akcenat bio na razvoju motorike i treća grupa u kojoj su kombinovane obe vrste aktivnosti. Deca iz treće grupe istovremeno su imitirala pokrete životinja iz knjige (miš, lisica, sova i zmija) i s vaspitačima razgovarala o likovima i događajima iz slikovnice. Istraživanje je pokazalo da je treća grupa imala najbolje rezultate. Bio je primetan veliki napredak u njihovim motornim veštinama – sposobnosti da trče, skaču, bacaju i hvataju, a došlo je i do značajnog proširenja njihovog rečnika.
Izabrali smo slikovnicu Grozon za ovo istraživanje zato što ona vaspitačima pruža odlične mogućnosti za aktivnosti koje uključuju i pokret i razvoj jezičkih veština. Ova priča je prosto mamila decu da učestvuju u svim aktivnostima, naveo je profesor Majk Dankan, jedan od istraživača sa Univerziteta u Koventriju.
Rezultati istraživanja predstavljeni su juče, 6. jula na 22. evropskom kongresu sportskih nauka, koji se održava u Nemačkoj. Više detalja o tome možete naći na https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170628095846.html.
Na sajtu posvećenom Grozonu http://www.gruffalo.com/activities možete naći ideje pogodne za organizovanje aktivnosti s decom – zadaci za crtanje i bojenje, kartice za igru memorije s junacima iz ove knjige, modeli za pravljenje maski i čestitki.
Evo našeg predloga za jednu od aktivnosti – Kako da napravite papirne lutke za prste.
Potreban materijal: makaze, lepak, karton i selotejp.
Uputstvo:

  1. Odštampajte stranicu sa ilustracijama likova.
  2. Zalepite celu stranicu na tanji karton (kako bi lutke za prste bile izdržljivije i duže trajale).
  3. Pomozite detetu da makazama pažljivo iseče likove po isprekidanim linijama.
  4. Lutke za prste su skoro gotove. Traku koja se nalazi ispod svakog lika obavijte oko dečjeg prsta tako da se kružić i kvadratić spoje.
  5. Potom zalepite selotejpom.Sada ste spremni za igru!
    Koristeći papirne lutke za prste koje su sama napravila, deca mogu odglumiti priču o mudrom mišu i strašnom Grozonu.

Download (PDF, 148KB)


Ako vam se dopao Grozon, potražite i knjige Grozonovo dete i Grozon istražuje prirodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama