Шта би требало да радите ако сте родитељ који жели да побољша однос са школом и учитељем

30 новембра, 2019

Сарађујући са школом сваки родитељ се информише о начинима и циљевима рада ове установе, али и о томе како се њихово дете осећа у школи, какве су му радне навике, да ли постиже континуиран успех и да ли је у стању да прати образовне захтеве, са ким се дружи и ко су му пријатељи. Такође, проширују се и продубљују знања родитеља по питању образовних и васпитних циљева школе.

Однос породице и школе ће зависити од заинтересованости родитеља за сарадњу и од очекивања која родитељи стављају пред своју децу. Наравно, сваки родитељ жели најбоље за своје дете и труди се да му то и пружи, али очекивања нису увек иста.

Неизбежна одговорност сваког родитеља је да се интересују шта учитељи раде са њиховом децом у школи.

Да ли њихова деца воле и уживају у школској средини? Да ли ће наставници научити децу добром владању и ономе шта треба да знају?

Исто тако, наставницима је корисно сазнање колико се родитељи баве својом децом када дођу из школе и каква је емоционална клима у породици. Ово служи њиховој бољој организацији и приступу у индивидуалном раду са дететом.

Уколико сте родитељ или учитељ и узајамно сте заинтересовани за добробит детета које васпитавате и образујете, ваша дужност је да успоставите близак и значајан међусобни однос. Ако је однос између детета и учитеља лош, и родитељи ће испаштати у том односу исто колико ће се на учитеља одразити лош однос детета са породицом.

И родитељ и учитељ имају користи у односу који дете остварује са оним другим.

Шта би требало да радите ако сте родитељ који жели да побољша однос са школом и учитељем:

  • Немојте комуницирати са учитељем путем друштвених мрежа!
  • Уредно се одазивајте на родитељске састанке и учествујте на њима.
  • Заказујте индивидуалне разговоре са учитељем (барем једном полугодишње, а чешће уколико зејднички решавате проблем везан за дете).
  • Увек будите искрени са учитељем. У вашем је интересу, а и интересу вашег детета, да изградите обострано поверење са учитељем.
  • Немојте оправдати дететове грешке: изостанци из школе или кашњења, заборављени материјали и домаћи задаци…
  • Учитељи нису ваши пријатељи, они су професионалци који заједнички са вама раде на одрастању и свеобухватном развоју детета.
  • Са ведрим духом се једноставније решавају проблеми.
  • Укључите се у организовање школских приредби, излета и дофатних школских активности.
  • Одазивајте се на хуманитарне акције које школа организује и то радите заједно са вашим дететом.
  • Пошаљите бомбоне и частите одељење за рођендане, за крај школске године или неки други важан датум у години.

Током школовања родитељи треба да имају сталан контакт са учитељима, наставницима, професорима, педагошко психолошком службом школе и да заједно са њима доносе одлуке о образовној будућности детета. Улога школе никада не треба да се завршава са понудом школе и образовањем које нуди, већ треба да иде ван граница установе и утиче на друштвени, културни и емотивни живот детета. Да би школа испунила све позитивне ефекте васпитног и образовног рада останите у контакту и искористите сваки моменат да сазнате више о образовним процесима или ‘школском животу’ вашег детета.

Аутор: Porodicnicentar.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама