Šta deca žrtvuju za petice, da li ste se nekad zapitali?

7 juna, 2021

Poznajem majku koja sedi ispred mene. Zajedno smo prošle mnogo. Bila sam učiteljica čak trima njenim ćerkama i može se reći da smo gotovo postale prijateljice. Ona je posvećena, savesna majka koja svoju decu voli svim srcem. Znala sam oduvek da mogu s njom da budem potpuno otvorena i kada su vesti dobre i kada baš i nisu. Znam da mi veruje. Ali, danas, prvi put, postavila mi je pitanje na koje sam poželela da joj odgovor prećutim. Da slažem. Nisam znala kako da prevalim istinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Šta deca žrtvuju za petice, da li ste se nekad zapitali?

 1. Milena kaže:

  Odličan tekst, mada se bojim da će mnogi iz njega izvući poruku da je odličan uspeh nešto što je suprotno od ljubavi prema učenju i istinskog obrazovanja. Međutim, moguće je biti i odličan đak i VOLETI učenje.

  1. Snezana kaže:

   Snezana
   Lepo je imati dete koje je radoznalo i zeljno novih znanja. Sta uraditi sa decom koja su manje motivisana ili cak ne motivisana?
   Ono sto znam iz svoje prosvetarske struke, da svako dete poseduje neku sposobnost koja zavredjuje pohvale. Na nama odraslima je da tu sposobnost otkrijemo kod dece i da ih pohvalimo. Svaki covek, pa i dete reaguje na pohvale. Mnogo ce mu biti lakse da prezivi neuspehe u onim segmentima ucenja gde bas nije tako uspesno.

 2. Nataša kaže:

  Poštovana autorko teksta, želim u svom komentaru i da Vas pohvalim, jer ste lep tekst napisali, osvestili ste i izneli jednu od istina iz današnje školske klupe, a i samim tim što ste uvideli Marijanin problem sad ste u poziciji da joj pomognete, kao i svima onima koji su u sličnoj poziciji. A što se tiče Marijanine mame, tu zaista ne vidim problem da joj sve ovako lepo kažete. Možda malo sažetije nego ovaj tekst. A i da je pitate šta ona misli, zašto Marijana nema volju za učenjem? Nije kasno da odustanemo ni od Marijana, ni od mama, ni od prosvetnih radnika. Mnogo toga nije u našoj kontroli (zastareli i preobimni program na primer) ali komunikacija sa prvom linijom korisnika tj. sa učenicima i njihovim roditeljima jeste u našim rukama. Biti dobronameran kroz konstruktivnu kritiku je ujedno i lekcija koju podučavate. Marijanina mama može da radi šta hoće sa tim. Možda na prvu loptu Vam i zameri, ali verujem da će naknadno o svemu bolje promisliti i prihvatiti da pritisak koji vrši na dete nije dobar ni za dete, ni za nju, ni za društvo koje gradimo da u njemu naša deca žive i rade. A ako ona i ne posluša Vaš savet, Marijana će znati da ste se založili za nju i njeno dobro, a drugi roditelji će možda to čuti i nešto korisno iz toga izvući. Srdačan pozdrav.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama