Šta turiste ostavlja bez teksta u našem obrazovanju

17 januara, 2017

Kada nam dolaze gosti iz inostranstva, turisti, za njih je važno da imaju lokalnog vodiča. To podrazumeva da je vodič školovanje ili najveći deo svog života završio u zemlji koju posećuju.
U toku razgledanja grada u autobusu gosti komentarišu fasade zgrada u Beogradu koje su po našim merilima stare i kojima je potrebna obnova (renoviranje) Turisti često da ja ne čujem to okarakterišu kao “prljave fasade”.
Sede, slušaju i gledaju kroz staklo autobusa prolazeći pored državnih i gradskih zdanja, u tom deliću sekunde dok fotografišu, bitan je dobar kadar, oni se ne udubljuju, ništa čudno, na odmoru su, čuju samo ono što žele da čuju.
Obrazovanje je jedna od obaveznih tema koju svi sa pažnjom slušaju i porede sa situacijom u svojoj zemlji. Tada načulje uši kao Duško Dugouško i baš u tom trenutku meni padne na um da ih pitam: “Šefe, koji ti je vrag?”
Veliko iznenađenje mojim gostima je činjenica da se u školu ide po smenama. To je toliko za njih čudno da uvek moram da ponovim dva puta. “Jedne sedmice se ide pre podne od 8.00 do 13.30 a sledeće posle podne od 14.00 do 19.15”
Oni zaključuju da je to jako pametno iskorišćen školski prostor dok njihova deca idu pretežno samo pre podne u školu.
Interesuju ih pojedinosti vezano za upis u srednju školu i na fakultete, vreme provedeno u školi, sistem ocenjivanja, odlazak na ekskurzije, školski raspust i naravno primanja (plata) nastavnika koja predstavljaju standard u svakoj zemlji.
Onda neko dobaci:
– Da li se neko upisuje preko veze na željeni fakultet?
– Naravno, da.
– Kao i kod nas, uvek upisuju oni koji imaju vezu.
Upravo ovo “Kao kod nas” je najčešće ponavljana konstatacija.
A sada se vi pitate: A šta njih ostavlja bez teksta?
Da bih gostima prenela način sticanja znanja o stranim kulturama došla sam na ideju da navedem obaveznu lektiru, knjige stranih pisaca koje se čitaju u klasičnoj gimnaziji. Evo kako to izgleda:
– Sa 15 godina u prvom razredu srednje škole počinjemo sa najstarijim herojskim epom o Gilgamešu, dok se domaće epske pesme kao “Banović Strahinja” uče napamet, nadovezujemo se na Homerovu “Ilijadu i Odiseju”. Nastavljamo sa Italijanima, tu je Danteova “Božanstvena komedija”, Bokačov “Dekameron”, učimo pesme Frančeska Petrarke, zatim Šekspirovog “Otela”, Servantesovog “Don Kihota”, a od pisaca iz 20. veka to je Selindžer i njegovo delo “Lovac u žitu”.
– Sa 16 godina u drugom razredu počinjemo sa Markesom i njegovih “Sto godina samoće”, radimo najlepši ljubavni roman “Ana Karenjina”, Puškinovog Evgenija Onjegina. Nastavljamo sa Šilerovim Razbojnicima, pokrivamo francusku književnost sa Balzakovim Čiča Goriom, završavamo sa američkom književnoću 19 veka i knjigom “Maska crvene smrti” Alana Edgara Poa.
– Sa 17 godina počinjemo sa Čehovom i njegove “Tri sestre”, preko Turgenjeva i Šolohovog Tihog Dona. Zbog 1664 strana, ne znamo ni kada smo počeli, a još manje kada smo završili čitanje.
Obrađuje se “Starac i more” od Hemingveja, Kafkin “Proces”, završava se sa Vikrotom Igoom i romantičnim pesnikom Šarlom Bodlerom.
– Sa 18 godina, ništa bez Italijana, radi se Piranđelo i njegovo delo “Šest lica traži pisca” i malo ozbiljnija i teža dela za kraj srednje škole kao Kamijev “Stranac”, Brehtova “Majka hrabrost”, Džojsov “Uliks”, Šekspirov “Hamlet”. Obavezan je Dostojevski i njegovo delo “Braća Karamazovi” i završava se sa dvojicom Nemaca, Herman Hese “Stepski vuk” i Geteov “Faust”.
Profesori srpskog jezika najčešće odvode đake na pozorišne predstave jer su svetski klasici na pozorišnom repertoaru, a ako nema predstave, najčešće se gleda film.
Obavezna je biografija pisca i analiza likova. Pročitane knjige se porede sa poznatima od ranije. Kao na primer Šekspirov Kralj Lir i Balzakov Čiča Gorio.
Profesor pita detalje iz knjige i tako proverava da li su đaci pročitali.
Onda ja zaćutim… i gosti ćute… i tišina traje i traje… Muk.
Ja ne čujem više “Kao kod nas”. Već sam i navikla na to.
Samo negde u pozadini čujem “Blago vama”.
Maja Rogan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


10 komentara na "Šta turiste ostavlja bez teksta u našem obrazovanju

 1. Vesna Crnkovic kaže:

  Jel ovo ironičan tekst?
  Prvo , ako mi nađete gimnazijalca koji je čuo za Džojsa , častim piče .
  U kojoj to gimnaziji je sve ovo u programu , eventualno u filološkoj ,ne znam njihov program
  Zatim gde ste to videli obrazovanog vodiča Ja nisam imala prilike a na grdnim sam ekskurzijama bila , I dokle bre to hvalisanje ; mi ovo i ,mi ono. Gde smo toliko pametni ?

  1. Nenad kaže:

   To se sve radi u “stš nikola tesla” Medvedja (bar dok sam ja bio u toj skoli)…sve je bilo obavezno…!!!

  2. Anđelka kaže:

   Da, posebno Uliks! Izuzetno zahtevno štivo! Mali broj učenika bi to mogao da shvati – nije literatura za školsku klupu, definitivno.

  3. Bibliotekar kaže:

   Mislim da ste napravili grešku u kucanju. Pretpostavljam da ste hteli da kažete da častite piće. U svakom slučaju mogli biste malo da poradite na pravopisu i kulturi izražavanja. Preporučujem Vam da potražite ova dela u biblioteci i pročitate ih. Inače, ova dela se obrađuju i u srednjim stručnim školama, a ne samo u gimnazijama.

 2. Prof. književnosti kaže:

  Preterivanje. Ne rade se u našim skolama mnoga od navecenih dela, a kada je reč o ostalim koja su zastupljena, citaju se u odlomcima. I to da profesori traže nepotrebne stvari i sl. Traže neki, ali veliki broj lepo radi — polemiše i razgovara o knjigama. I meni se dopadaju neki od zapadnih sistema obrazovanja ali je ovaj tekst izuzetno neprecizan, tendenciozan i samim tim vrlo, vrlo slab.

 3. domaca kaže:

  Završila sam osnovnu, srednju i fakultet u Srbiji i fakultet u inostranstvu. Znači kao nešto sam obrazovana i to mi opet ne zadaje za pravo da nešto pametujem. Ali, mogu da Vam kažem da su mi te knjige nešto najgluplje što sam pročitala. To su knjige neprimerene tom uzrastu u kome se čitaju i ja se ne bih nikad hvalila time.

  1. Jelena kaže:

   Potpuno se slažem. Volim da čitam, ali ovo nisu knjige koje bih preporučila svojoj deci u tom uzrastu. Lovac u žitu? Ana Karenjina?

 4. Boban kaže:

  Srbi narod nebeski. . Sto volim ove tekstove tipa kako smo pametniji od stranaca. . Na srecu, radim u skoli pa znam sta je istina. . Kao sto pricamo kako glupi amerikanci ne znaju nista, e tako isto I nasa deca znaju. . A ove knjige, nadjite mi jednog studenta koji je sve ovo procitao I poreci cu sve sto sam ovde rekao. .

 5. Ana kaže:

  Ne kaze se Pirandjelo, nego Pirandelo, sicilijanski pisac. Pozdrav od koleginice.

 6. Jole kaže:

  Muk je jer u sebi misle “ala ova lažeee…”

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama