Шта вам нико не говори о царском резу

Много је вероватније да ћете се породити царским резом данас, него пре 20 година.

“Добро је када нека земља бележи до 15 одсто царских резова укупно, а све преко тога се сматра непотребним. А код нас тај проценат иде и до 40 одсто, иако немамо прецизну статистику. Боље је за жену да се породи природним путем, него царским резом. Када је жена порођена царским резом, следећа трудноћа јој је угроженија зато што има доста проблематично ураслих постељица у зид материце. Могу да се јаве велика крварења и у свету је то најчешћи узрок смрти породиља. Анализе у неким земљама су показале да деца која су рођена на „царски начин” више имају проблема с аутоимуним болестима и аутизмом – изјавила је недавно проф. др Љиљана Мирковић.

Foto: Canva

Ипак, постоје ситуације у којима је царски рез неопходан, а не може се предвидети. Зато је важно да свака породиља буде информисана о томе шта може да очекује након царског реза. А ово су неке од ствари које вам нико неће рећи.

Фактор изненађења

Већина трудница које се први пут пореде царским резом нису спремне на бол. Јер, то је “царски” порођај, не треба да боли. Али, будимо искрени – боли. Прва три дана, прилично. Начин на који раде трбушни мишићи кад устајете из кревета, ходате, држите бебу… због свега тога ће вас болети неко време, а месец дана сигурно. Добра вест је што се, после трећег дана, интензитет бола смањује.

Устајање након операције

Многе жене не знају да је прво устајање после операције веома болно и да лекови ту не помажу. А веома је важно да устанете већ првог дана. Сестре ће вас на то терати како бисте подстакли циркулацију и избегли стварање тромба. А ви се осећате као да је то немогуће.

Лекови против бола

У зависности од прага бола, могуће је да ћете првих неколико дана након порођаја бити на јаким лековима који се преко млека могу пренети беби. Ако пијете јаке лекове, можда би први подој требало да одложите два дана, док не престанете да их узимате.

Кондиција

Само 15 посто трудница задовољава препоручену активност ходања од 30 минута сваког дана, а недостатак кондиције може учинити опоравак од царског реза тежим и дужим. И премда лекари кажу да нема вежбања најмање 6 недеља након порођаја, ово не важи за шетњу која чак подстиче циркулацију.

Пробавни систем

Царски рез често може бити узрок за успорен пробавни систем. Када се, другог дана након царског реза, ваш пробавни систем поновно покрене то може бити болно.

Конструктивни одмор

У првих неколико недеља након царског реза, кључно је извести нешто што се зове “конструктивни одмор”. Лезите на под на јога простирци, подигни ноге на кауч, колена нека буду под углом од 90 степени, а руке раширене. Овај положај помаже у лечењу јер смањује сав механички стрес у телу. Омогућава да се ослободе хронично напети мишићи у куковима и доњем делу леђа. Одвојте 10 до 15 минута за ово сваког дана.

Приредила: А. Цвјетић