Standardizovani testovi i njihov (be)smisao

24 maja, 2021

Na početku svake školske godine, nastavnik je dužan da preda svoj plan rada koji pored nastavnih tema sadrži ishode i ciljeve. Ishodi su očekivani rezultati i pokazuju šta bi učenik trebalo da zna na kraju razreda. Ciljevi su ono što nastavnik očekuje da ostvari. Po meni, i jedno i drugo predstavlja listu nerealnih želja posebno na kraju druge školske godine u epidemiji.

Bliži se i zaključivanje ocena koje za većinu prosvetnih radnika predstavlja najteži deo posla u neposrednom radu sa decom. Ocena ima težinu jer može da motiviše, ali i demorališe. Može da pruži lažnu predstavu ukoliko je veća od zaslužene, ili da stvori osećaj ogorčenosti ako je niža od one koju učenik misli da zaslužuje.

Činjenica je da je najlakše oceniti testove, kontrolne i pismene zadatke zahvaljujući skali koja precizno određuje ocenu, ali ocena mora da obuhvati i zainteresovanost, angažovanje i koliko je učenik napredovao u međuvremenu.

Ako govorimo samo o zadacima u pisanom obliku, poznato je da su pojedini učenici uspešniji dok usmeno odgovaraju. Na testovima, kontrolnim i pismenim zadacima nemoguće je uzeti u obzir kako se učenik oseća tog dana. Takođe, ispitne situacije su vrlo stresne – ne samo za decu, već i za odrasle.

Za mesec dana buduće srednjoškolce očekuje polaganje tri testa. Ove školske godine osmaci, kao i ostali đaci starijih razreda, pohađali su nastavu i po kombinovanom sistemu – malo „na daljinu“, malo u školi. Ako dodam i činjenicu da su prošle godine tri meseca časove pratili na RTS-u i raznim platformama, pitam se da li je realno očekivati da će mali maturanti pokazati veliko znanje.

S obzirom na to da su standardi merila za ostvarenost ishoda i na osnovu kojih se prave zadaci, nameće se pitanje kako bi ti zadaci trebalo da izgledaju kada je gotovo nemoguće ostvariti ishode.

Standardizovani zadaci i testovi postoje da bi se izmerilo znanje učenika, ali i uspešnost nastavnika. Da li je moguće precizno izmeriti znanje učenika i sa sigurnošću tvrditi da li smo bili uspešni ili ne?!

Ishodi, ciljevi, standardi i zadaci su ukalupljeni termini koji pokušavaju precizno da definišu sadržaje ovih pojmova. Moram da priznam da ove termine sve manje razumem.

 

Marina Raičević, profesor engleskog jezika 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama