Страбизам или разрокост код деце – реч офталмолога

Страбизам је поремећај развоја вида који је узрокован неусклађеношћу очију, најчешће се развија у детињству, а познат је и под именом разрокост. Према подацима Америчке асоцијација педијатара офталмолога, чак 4% деце у Америци пати од овог стања, а ја ћу вас упознати са свим што то стање може донети, али и са опцијама кад је у питању лечење.

Да бисте мало боље разумели страбизам важно је да знате да у људском телу постоји шест мишића који контролишу покрете ока и дају му одређену подршку. Ти мишићи су исто тако заслужни за одржавање координације ока и баланса између очију. Уколико ти мишићи не раде онако како би требало може се развити страбизам током кога једно око може гледати у мало другачијем смеру од другог и на тај начин се мозгу шаљу две различите слике. То на мозак може имати прилично збуњујућe деловање, тачније може узроковати да мозак на неки начин игнорише слику коју шаље мање доминантно, тачније слабије око.

Страбизам или разрокост је веома честа појава међу децом, а може се јавити као компликација узрокована неким другим стањима као што су церебрална парализа, Даун синдром или хидроцефалус. Страбизам се код одраслих може појавити као последица стања као што су катаракта, тумор на мозгу и осталих обољења нервног система. Појмови под којима је страбизам познат у народном језику су косе очи, шкиљење ока или бежање ока.

Шта узрокује разрокост?

Страбизам или разрокост, као што сам већ на почетку нагласио, узрокује оштећење очног нерва или када мишићи којима је око окружено једноставно не раде онако како би требало јер су неки слабији од осталих. Разрокост треба схватити као озбиљан проблем, јер уколико се на време не направи корекција може доћи до губитка вида на слабијем оку.

Узрок страбизма код деце још увек није у потпуности познат, али оно што се зна јесте да је инфантилна езотропија врста страбизма који се најчешће појављује код беба током прве године живота. Инфантилна езотропија је у већини случајева наследна и често је потребна корекција хируршким путем. С друге стране, стечена езотропија се јавља код деце обично између друге и пете године живота, а у већини случајева се може кориговати помоћу посебних наочара за вид.

Разрокост у старијем животном добу је углавном последица неких других стања као што су повреде ока или мождани удар. Страбизам се може развити и ако имате „лењо око“ или сте далековиди.

Које врсте страбизма постоје?

Постоји неколико различитих врста страбизма, али два најчешће облика су:

Акомодативна езотропија која се често јавља у случајевима далековидности која није коригована, а узрочник често може бити и генетска предиспозиција. С обзиром на то да је способност фокусирања повезана са местом према коме су очи усмерене, да бисмо што боље видели удаљени објекат потребно је да више труда усмеримо на фокусирање, а то може довести до окретања очију према унутра. Симптоми ове врсте страбизма подразумевају двоструки вид, потребу да се затвори или прекрије једно око када се гледа нешто у близини или потреба да се окрећете или нагињете главу. Разрокост ове врсте се јавља у у првих неколико година живота и у већини случајева се решава наочарима, фластерима и/или операцијом, ако је то неопходно.

Наизменична егзотропија је врста страбизма у којој се једно око концентрише на мету, док друго показује према споља. Симптоми могу да укључују двоструки вид, главобољу, отежано читање, исцрпљеност очију и потребу за затварањем једног ока током гледања удаљених предмета или кад је светло превише јако. Постоје пацијенти који имају ову врсту страбизма, а не осећају никакве симптоме док се код других може јавити очна девијација. Наизменична егзотропија се може јавити у било којој доби, а лечење може подразумевати наочаре, фластере, вежбе за очи и/или операцију мишића једног или оба ока.

Како се поставља дијагноза за разрокост?

Да би се спречио губитак вида најважнија је рана дијагноза и терапија за разрокост. Ако приметите неке од симптома разрокости веома је важно да што пре закажете термин код свог офталмолога који ће обавити низ тестирања како би утврдио опште стање очију, а неки од тестова могу подразумевати:

  • Тест рефлекса рожњаче на светлост за страбизам.
  • Тест оштрине вида како би се утврдило да ли можете читати са одређене удаљености.
  • Тест покривања и откривања ока како би се утврдило кретање ока и присутност одређених одступања.
  • Преглед мрежњаче за испитивање стражње стране ока.

Уколико поред страбизма имате и неке друге физичке симптоме, ваш офталмолог ће затражити и преглед мозга те нервног система. Сасвим је нормално да новорођенчад имају разроке очи, али уколико се стање не промени ни након три месеца старости , требало би да закажете преглед код доктора. Децу би на први преглед код офталмолога требало одвести пре навршене треће године живота, у сваком случају.

Како се лечи страбизам?

Терапија за лечење страбизма зависи од врсте страбизма, узрока и од тога колико је стање узнапредовало. Ако је разрокост настала због „лењог ока“ ваш офталмолог ће вам, можда, прописати да носите фластер преко снажнијег ока како бисте подстакли мишиће слабијег ока да боље раде. Исто тако, све су прилике да ћете добити капи за очи које ће на неки начин замаглити вид на снажнијем оку. Још један од третмана који се користи су и инјекције ботокса које на неки начин ослабљују мишиће који узрокују окретање ока.

Dr Bojan Kozomara

Други потенцијални третмани за разрокост могу укључивати:

  • Вежбе за очи
  • Корективна сочива у као што су контактна сочива или наочаре
  • Операцију одређених мишића ока која се препоручује онда када корективна сочива нису дала добре резултате
  • Ако се утврди да је страбизам само узрок неке озбиљније болести онда је на првом месту да се излечи сам узрок.

Две вежбе за разрокост које можете урадити сами

Поред лекова и третмана које ће вам прописати ваш лекар офталмолог, можете увек испробати и посебне вежбе које би могле бити од помоћи да се успешно решите страбизма или да га поправите.

Вежбе са оловком

Узмите оловку и држите је испред себе у равно испруженој руци, фокусирајте вид на гумицу или на слова која се налазе на оловци. Полако померајте оловку према сопственом носу и покушајте што дуже бити фокусирани на натпис који се налази на оловци.

Брокове нити

Швајцарски оптометричар, Фредерик Брок, развио је вежбу чији главни циљ је побољшање координације ока. За ову вежбу биће вам потребан конац дужине око 1.5 метар и три перлице различитих боја. Један крај конца завежите за столицу и поставите перлице тако да буду на једнакој удаљености једна од друге. Други крај затегните и држите га сасвим у близини сопственог носа.

Током ове вежбе требало би да мењате фокус од једне, друге до треће перлице и да приметите одређени шаблон – перлица на коју сте фокусирани ће се појавити на пресеку две идентичне нити, док ћете друге две перлице видети дупло и на тај начин ће се формирати знак X. Ако вам се пресек знака X не јавља тачно на средини перлице на коју сте фокусирани већ испред или иза, значи да нисте добро одрадили вежбу. Потрудите се да X добијете на свим перлицама, осим на оној која је највише удаљена јер ће се из ње формирати знак V.

Може ли се страбизам излечити ласерском операцијом?

Традиционално, ласерска операција ока не може исправити разрокост, јер операција страбизма укључује замену мишића око ока, а то се помоћу ласерске операције не може урадити. С друге стране, с обзиром на напредак технологије ласерска операција може помоћи код исправљања двоструког вида узрокованим страбизмом.

До двоструког вида долази зато што очи нису правилно поравнате и зато мозак прима две различите слике од сваког ока. У овој ситуацији, као што сам већ написао, пацијент може носити фластер преко једног ока. Ласерска операција, у овом случају, се може користити тако што ће подстаћи доминантно око да се фокусира на даљину, а оно недоминантно на близину, а то је нешто што човеку даје „моновизију“, тачније приказ само једне слике.

Аутор: офталмолог мр сц. Бојан Козомара др мед.