Судбина стручног усавршавања наставника

28 јануара, 2015

Ових дана се често помиње стручно усавршавање запослених у образовању у негативном контексту, чак до констатација да су семинари које похађају наставници бесмислени. Такође, на друштвеним мрежама учесници неких семинара износе своје незадовољство њиховим садржајима, а поједини аутори се жале на начин њихове акредитације.
Вероватно је све то допринело потреби садашњег Министраства да размишља о промени постојећег правилника о стручном усавршавању која је и званично најављена (видљиво у разговорима и коментарима на ову тему). У тим најавама се истиче и нетранспарентност у постојећој акредитацији семинара и да су потребни компетентни појединци који би се бавили изменама правилника што и јесте кључна ствар, па се логично, намећу питања попут: ко треба да креира правилнике који „одлучују“ судбину стручног усавршавања и које компетенције ти људи треба да имају? Колико су битне њихове биографије, односно увиди у то, како су ти појединци допринели квалитету образовња својим seminar_icon00досадашњим радом и како су се образовали. Укратко, да ли је важно да биографски подаци о онима који креирају овако важна документа, мислим на садржај, буду транспарентни. Можда би то допринело бољим решењима у овој веома комплексној и врло важној области у образовању која је у Министарству већ дужи период у запећку, па је и школе доживљавају као терет и хаотичну област.
Сем промене правилника и реализације неких одобрених програма, у области стручног усавршавања нема никаквих других новина, па се поставља питање да ли нам је стручно усавршавање уопште и потребно.
А заиста има много тога да се ради, јер су захтеви за новим вештинама наставника очигледни и подстакнути потребама да ученике уче за живот у свету који се стално мења.
Мирсада Топаловић
Извор: hoko1.blogspot.com
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Судбина стручног усавршавања наставника

 1. Tamara каже:

  Stručno usavršavanje je najveća glupost današnjeg obrazovanja gde pojedinci uzimaju novac a polaznici gube i vreme i novac. Ja sam htela da se usavršavam pa sam upisala master studije. Tu je neko stručan proverio moje znanje i ocenio ga. Na seminaru na kom sam čitala novine niko me posle nije pitao šta sam zapamtila.

 2. Zvezdana каже:

  Prosvetni radnik uči dok je živ, tako da smataram da treba da se usavršava, jer tehnika i inovacije pružaju mnogo pogodnosti i izazove. Po mom mišljenu smaatram da je stručno usavršavnje trenutno potpuni promašaj na ovakav način, jer je preskupo, neekonomično, a neke teme čak i predevačima nisu jasne. Oni su tu da odrade svoj posao uzmu dobre honorare, a mi prosvteni jadnici da slušamo i ako nam se nekada ne sluša, a moramo da bi skupili potrebne sate. Predlažem da gospoda prosvteni savetnici, kako im sam naziv radnog mesta govori da oni to kvalitetno odrade u opisu svojih radnih zadataka i u opisu svog radnog mesta. Tada ne bi plaćali seminare iz džepa. Prosvetni savetenici su ljudi sa isustvom i širom praksom i mogu da nam daju lepe i konkretne primere dobre prakse , savete i da nas motivišu.Da li to rade jer su oni prosvetni savetnici. Izvinjavam se nekeda smo imnali nadzornike koji su kontrolisali rad, a sada imamo savetnike koji trebe da nas savetuju. D li to rade ili su se izgubili u vrtlogu vremena i euforiji novca i prevelikih honorara za seminare.

 3. Моша каже:

  Програме стручног усавршавања треба да креирају и воде људи из праксе, а не запослени у Министарству просвете, школским управама и регионалним центрима за стручно усавршавање, који су у сукобу интереса и од којих семинаре не могу да организују они који највише познају наставну праксу!

 4. ljiljana каже:

  Prosvetni savetnici bi trebalo da imaju uvid u rad profesora, pa neka izdvoje najbolje primere iz prakse i predstave ih, to bi bilo od koristi, a i dobri profesori bi bili pohvaljeni,ako već ne mogu biti bolje plaćeni, a nama- entuzijastima i zaljubljenicima u svoj posao i to bi značilo puno!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама