Tate, ophodite se prema majci svoje dece onako kako želite da se prema vašoj ćerki sutra ophodi njen muž

4 marta, 2023

Većina studija pokazuje da majka i otac igraju gotovo jednaku ulogu u dečjem emocionalnom razvoju. Razlike proizlaze iz činjenice da su majke tradicionalno mnogo prisutnije u životima dece – uglavnom se brinu za kućne poslove i više vremena provode sa decom kod kuće. Iako je ovaj model nedavno napušten, majke i dalje provode više vremena sa svojom decom i na taj način igraju veću ulogu u njihovom emocionalnom razvoju i odgoju. Zbog toga se čini da je uloga oca zanemarena ili manja od uloge majke, ali to nije slučaj.

Ne zaboravimo da deca mnogo više uče od gledanja nego od razgovora. Ako otac prema supruzi postupa sa pažnjom i poštovanjem, ukoliko odgovorno postupa prema porodičnim obavezama i doprinosi ugodnom i mirnom kućnom okruženju, ćerka će takav model ponašanja usvojiti kao uzor ponašanja svog budućeg muža.

S druge strane, ako otac prema supruzi postupa grubo, nepažljivo, ako je retko prisutan kod kuće, ne preuzima odgovornost za važne porodične stvari, ako doprinosi stvaranju neprijatne i napete atmosfere u kući… i tada postaje model za ponašanja i vrlo često, nesvesno, i ćerka može izabrati takvog muža.

I na kraju, ako otac napusti porodicu i nema kontakt sa ćerkom ili su ti kontakti retki i nedovoljni, devojčica često prihvata takav obrazac ponašanja i nehotice bira partnera koji će na ovaj ili onaj način činiti da se ona oseća napuštenom.

Stoga je dobro za očeve da prema ćerkama postupaju na način i s pažnjom kao što bi želeli da njihovi muževi s njima sutra postupaju. Nijedna krajnost nije dobra, pa tako ispunjavanje svih želja, nekritički stav za ponašanje devojčica, ali i prekomerna strogost, nepristupačnost ili rigidnost u ponašanju oca prema ćerki, doprinose narušavanju ili zaustavljanju detetovog emocionalnog razvoja.

Ali uloga oca ne završava se u ranom detinjstvu ćerke. Očevi mogu biti od velikog značaja u tinejdžerskim danima njihovih kćeri, kada počinju pokazivati interesovanje za suprotni pol. Uloga oca u ovom periodu može pomoći devojčici da bolje upozna dečake na siguran način. Razgovori oca i ćerke o njenim problemima i dilemama o njenim prvim momcima čine devojčicu slobodnom za razgovor sa budućim partnerima i o emocionalnim, seksualnim i drugim temama vezanim za njihovu intimu.

U adolescenciji je otac važan izvor podrške u životu ćerke. Ako se njihov odnos razvio u prijateljski odnos međusobnog poverenja, otac može biti zamah i podrška bezbolnom prevladavanju razvojnih kriza i njene emocionalne i ekonomske nezavisnosti. Razgovori sa ocem o izboru profesije, poteškoće u prvom poslu, izboru budućeg partnera (muža) mogu biti od neprocenjive važnosti za ćerku ako se među njima razvije zdrav odnos poverenja i međusobnog poštovanja.

Uloga oca u životu ćerke ne prestaje ni kada je udata i ima decu. Za to vreme, otac može biti odličan savetnik i podrška tokom krize braka svoje ćerke, ali takođe može razviti dobar odnos sa njenim mužem i tako doprineti većoj porodičnoj koheziji.

Autor: Lidija Zorba, magistar psiholoških nauka

Izvor: deca.mk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Tate, ophodite se prema majci svoje dece onako kako želite da se prema vašoj ćerki sutra ophodi njen muž"

  1. Mirjana kaže:

    Ja imam dosta godina al sam imala srecu da imam predivne roditelje,pa jos uvek sam zadrzala sretno dete u dusi. Moja deca isto. Ali tu se prekida sretna tradicija bezbriznog detinjstva,jer moje unuce to vise nema prilike da dozivi. Naime moja bivsa snaja je odrasla u porodici gde su svi odnosi zatrovani,njeni su razvedeni,ali i ona i sestra su od strane njihove majke su ucene da im tata ne treba,da sa tatom ne treba imati kontakt sem ako ti treba neka korist,a kad je dobijes opet nije vise bitan. I tako kako je odrasla pokusala je da izbegne maminim zlim pipcima dok je moje unuce bilo malo jer njena majka ne moze da se cima oko lepih obaveza koje trebaju malom detetu,a to je najsladji period,al njoj je to smetnja. Sad kad je unuce poraslo,sad moze,sta ostavi ga da se igra,jede sta se da i to je to. Al posto su se sin i snaja razveli,a unuce obozava svog tatu i tata njega,udruzenim snagama pokusavaju istu pricu,sta ce mu tata,tate su lose i nepotrebne,tuzno,jadno i strasno sta radi rodjenom detetu. Ali srecom pobedjuje sva ljubav i neznost,kojom je bio obasut prve tri god zivota,a i sad kad na zalost ne zivi sa tatom,sa tatom su mu najlepsi dani i oseca se sigurno i bezbrizno. Da samo vidite to obasjano lice i takvu srecu kad je kod tate.
    Na zalost u ovoj zemlji mame imaju prednost kod razvoda,tate i deca su kaznjeni sa min vidjanja. Ok postoje i ok mame koje to ne rade svojoj deci i koja mogu da vidjaju tatu kad zele,a ne surovo socijalno da odredjuje. Al mom unucetu se zalomilo u zivotu toksicna mama,baba,tetka. Al opet se nadam da ljubav i neznost sa kojom si rodjen i nosis je u sebi pobedjuju sve. Odrasce pa ce shvatiti

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama