Тематски дан „Савине вредности – путоказ за потомке“

Дан Светог Саве, школска слава, обележава се Свечаном академијом. Тог дана у школама је весела, распевана, празнична атмосфера. Ове школске године, због пандемије и епидемиолошких мера, школе нису могле да уприличе прославу Свечаном академијом, али су се многе потрудиле да школска слава буде обележена како доликује.

Srednjovekovne ikone

Ситуација у којој смо се нашли научила нас је да можемо да будемо креативнији, да осмислимо и изведемо нешто што нам је раније деловало немогуће. Кроз историју је познато да се у тешким животним ситуацијама рађају нове идеје и да се свет покреће унапред. Потрудили смо се да школска слава, дан када се слави образовање, мудрост и визија, буде достојно обележен. Тако су 21.1.2021. и 22.1.2021. били тематски дани који су посвећени лику и делу Светог Саве.

Izrada krune Nemanjića

Тематски дан „Савине вредности – путоказ за потомке“ доказ је да Свечана академија може да се претвори у нешто другачије, а подједнако лепо и занимљиво. Отишли смо корак даље од класичних прослава. Наши учитељи и наставници су осмислили 14 различитих радионица на којима су ученици пустили машти на вољу и исказали своју креативност, сналажљивост и умеће.

Радионице обухватају: моделарство, ликовно стваралаштво, литерарно стваралаштво, калиграфију, рад са различитим материјалима, компоновање и много тога креативног и занимљивог. Рад деце на радионицама је професионално снимљен и направљена је виртуелна изложба која је постављена на званичној интернет страници школе, како би сви ученици, родитељи и посетиоци сајта могли на Дан Светог Саве да уживају на онлајн свечаности.

Izrada srednjovekovnog posuđa

Реализацијом Тематског дана смо успели да прославимо школску славу на начин који доликује, али и да ученике на другачији начин едукујемо, да практично покажемо шта је међупредметна корелација и како се јачају компетенције у образовању. Уживајте у нашем школском музеју, закорачите у времеплов и препознајте будућност, јер су Савине вредности путоказ за потомке.

Porodične vrednosti
Rodoslov Nemanjića

Odeća u Savino vreme

Srednjovekovni manastriri

Аутор: Тања Крсмановић, учитељица у ОШ “Ратко Митровић”, Нови Београд