Тест за децу који открива да ли ће бити успешни – потребни су вам само слаткиши!

24 јула, 2018

Да ли сте икада чули за тзв. манчмелоу тест? Даниел Големан, аутор популарних књига „Социјална интелигенција” и „Емоционална интелигенција” објашњава како то тест који се изводи на четворогодишњацима указује на будућу успешност детета и како вештина самоконтроле води ка успеху!

Манчмелоу тест је легендарни експеримент у којем су групи четворогодишњака дали по манчмелоу, напоменувши им притом да ће, уколико сачекају седам или осам минута да га поједу, добити још два манчмелоу-а. Након четрнаест година пронашли су дечаке на којима је извршен тест и утврдили да су дечаци који су чекали на тај други манчмалоу сада младићи који су бољи ученици, популарнији у друштву и да су још увек у стању да одложе ситна задовољства да би остварили веће циљеве.


Та способност одгађања задовољења указује на когнитивне вештине: усредсрдити се на добре осећаје који ће доћи при постизању циља, и тако игнорисати примамљива ометања. Та способност такође нам омогућује да идемо према том циљу, упркос фрустрацијама, застојима и препрекама.

И у томе лежи примена овог теста на потенцијалне предузетнике и пословне људе.

Свако предузеће – посебно стартап компаније – имају стеновит пут и тешке периоде. Успешни предузетници често имају историју пуну падова пре њиховог успеха. Њихова способност да истрају упркос фрустрацијама омогућава им да одоле искушењу какво је прихватање само сигурног посла. Сматрају да је пратити своје снове и своје инстинкте много важније него држати се сигурног пута, а такво путовање често значи одлагање задовољства и лагоде.

Големан каже да посебно занимљивим сматра то да успешни предузетници најчешће проналазе више задовољства у процесу остваривања својих циљева него у погодностима које долазе с финансијским успехом. Давид Меклеланд, Гоелманов ментор на Харварду је истраживао шта је то што покреће предузетнике јер је то кључно за успех самог бизниса. Оно што је истраживањем открио јесте да у највећем броју случајева, за многе сада успешне предузетнике и њихове пословне приче, новац је био само мера успеха која је показивала да ли бизнис иде путањом којом би требао, а не циљ по себи.

Извор: Linkedin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Тест за децу који открива да ли ће бити успешни – потребни су вам само слаткиши!"

  1. Jole каже:

    Plašim se da bi moj sinčić ispao novi Bil Gejts, ne zato što je nešto posebno strpljiv nego zato što slatkiše uopšte ne ferma.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама