Tri mladića će verovatno biti izbačena iz škole. Ali šta posle toga?

23 novembra, 2022

Nakon incidenta koji se dogodio u Trsteniku 9. novembra, nastavničko veće Tehničke škole donelo je odluku o isključenju tri učenika iz škole. Jedan od njih, koji je snimao incident sa profesorkom, ispisao se iz ove škole, ali će se vaspitno-disciplinski postupak ipak voditi.

Sva trojica učenika će, ako direktor usvoji odluku Nastavničkog veća, biti izbačena iz ove škole.

Ali, šta onda? Ovi mladi ljudi samo prestaju da budu problem Tehničke škole, ali ostaju “problem” društva i zajednice u kojoj žive, ako im se ne pruži adekvatna pomoć u vidu vaspitnog rada.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže nemamo pravo da zanemarimo ova tri mladića, niti da ih se odreknemo.

– Oni moraju imati psihološku podršku, a nadam se da se ovo neće ponoviti ni nama, ni njima. – rekla je Janković i dodala da pre bilo kakvih komentara ipak treba da sačekamo da vidimo hoće li direktor usvojiti odluku Nastavničkog veća.

Podseća i na to da vinovnici nasilja imaju pravo na žalbu, pa da se može očekivati i inspekcija, a tek nakon svega toga ćemo znati više.

– Koliko čujem, jedan učenik se juče sam ispisao, tako da ne znamo da li će moći da nastavi školovanje odmah ili neće…. Sve su to pitanja na koja trenutno nemamo odgovore. Ako ostane isključenje, to će značiti da smo svi svesni da kazne moraju biti veće i ozbiljnije, ali to opet ne znači da smo bilo šta popravili, jer bez prevencije ne možemo rešiti problem. – kaže Janković

Takođe, ako sa isključenim učenicima ne budu radili psiholozi, specijalni pedagozi i socijalna služba samo smo neodgovorno postupili jer smo trojicu mladića prepustili ulici, objasnila je Janković.

– Oni su žrtve sistema koji im je pokazivao svakodnevno da je nasilje prihvatljivo i nekažnjivo. U ozbiljnom smo problemu kada je u pitanju nasilje u školama i više vremena za priču nemamo. Potrebna su nam dela i dogovori sa svim učesnicima u obrazovnom procesu, što jeste test za celo društvo. – zaključuje predsednica USPRS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Tri mladića će verovatno biti izbačena iz škole. Ali šta posle toga?

 1. Aleksa kaže:

  Mislim da Jankovićka sad muti vodu. Šta sad? Treba da svi misle na agresivne učenike? Da ne misle na žrtve? E, pa, takav stav nas je i doveo dovde. Da li Jankovićka misli da niko nije od sada nije razgovarao sa tim učenicima? Jankovićka se ponaša kao da je vođa učeničke organizacije a ne sindikalni vođa. I šta to uopšte znači da direktor usvoji odluku Nastavničkog veća? Koliko mi je poznato, direktor daje Ukor što povlači dovoljnu ocenu iz vladanja, a Ukor Nastavničkog veća povlači nedovoljnu ocenu i isključivanje iz škole. Prema tome, direktor se tu ništa ne pita.

 2. Sveta kaže:

  G-đo Jovanović – isključenje iz škole je prevenvija za celo društvo, a ovo se primenjuje retko i to samo kod najtegžih prekršaja, a ovaj to jeste.
  Da su školski psihologzi (ako ih škole imaju) radili svoj posao kako treba ovo se nebi ni desilo.
  O daljnjoj psihološkoj prevenciji treba da odluče roditelji – ali da su ih oni vaspitavali kako treba ovo se mebi mi desilo.
  Mene je moj otac za učinjenu grehšku tokom školovanja jednom preventivno vaspitavao batinama – i hvala mu na tom (ali samo tom) jer da to nije učinio ja nikada ne bih završio školu.

 3. istinomer kaže:

  Svako vršnjačko nasilje, nasilničko ponašanje ispoljeno u bilo kom vidu od strane učenika moralo bi da zahteva procene psihijatra roditelja i učenika i sprovođenja korektivnih mera ponašanja i edukacije te porodice od strane psihijatara i socijalnih radnika.

 4. boki kaže:

  U skolama nema rada reda i odgivirnosti ocene se poklanjaju kriju se nasilja i obezvrefuju Vukove nagrade.Kad je neki ucenik ponavljao razred u zadnji 15 g a rsnihe nije bilo poklanjanhe ocena i zato ucenici osete fa i bez rada dobro prolaze.Hitno uvesti disciplinu kazne da sola bude vaspitna ustanovs a ne buvlja pijaca

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama