Троје наставника из Србије такмичиће се за титулу најбољег наставника света

Троје наставника из Србије, међу којима је и Драган Кувељић учитељ у Основној школи Милосав Стиковић са Коловрата, ушли су у најужи круг кандидата за титулу најбољег наставника света. Поред њега кандидати су и Татјана Марковић Топаловић, наставница физике у средњој школи Др Андра Јовановић у Шапцу и Катарина Вељковић, наставница рачунарства и информатике у Првој крагујевачкој гимназији.

О томе је одлучио жири националног такмичења, а Удружење „Живојин Мишић“ прогласило је победнике који ће се борити за титулу најбољег на свету у оквиру пројекта „National Teacher Prize“ који је део пројекта „Global Teacher Prize“, а који организује Варкеy фондација.
Варкеy фондација основана је 2010. године, са уверењем да је наставничка професија кључна за глобалну будућност, а Удружење „Живојин Мишић“ је партнер фондације од прошле године.
Пројекат „Најбољи едукатори Србије“ постао је тако предквалификационо такмичење за „Натионал Теацхер Призе“, а у Удружењу „Живојин Мишић“ кажу да им је циљ да од већ награђених најбољих едукатора Србије изаберу оне који ће нас представљати у свету.
„Кроз овај пројекат желимо још једном да похвалимо, наградимо и охрабримо изузетне наставнике у Србији и дамо им могућност да се нађу на једном од највећих светских такмичења у сфери образовања“, кажу у Удружењу „Живојин Мишић“.
У жирију су ове године били Бранислав Ранђеловић, в. д. директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Драгица Павловић Бабић, координаторка ПИСА истраживања у Србији, Душан Басало, партнер у консултантској компанији „Аtria Group“, Ивана Ценерић, координаторка истраживања у Центру за образовне политике, Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије, Срђан Вербић, бивши министар просвете, и Вигор Мајић, директор истраживачке станице Петница.
А критеријуми које су кандидати морали да испуне, а које прописује организатор Teacher Prize за ову годину, били су – употреба ефективних наставних пракси које утичу на квалитет образовања на глобалном нивоу, употреба иновативног наставног програма који је инспирисан методама које решавају нове изазове у будућности, лична постигнућа, утицај на заједницу, развијање ученика као грађанина света, препознавање њиховог рада од заједнице.