Учитељи одраде више прековремених сати од било које друге професије

15 јануара, 2017

Учитељи ће вероватно одрадити више неплаћених прековремених сати него особље у било којој индустрији, а истраживања чак показују да неки учитељи раде готово 13 додатних сати недељно.

ucite

Истраживање проведено у Великој Британији показало је да је 61,4 посто основношколских учитеља одрадило неплаћене прековремене сате у 2014. години, у просеку 12,9 додатних радних сати недељно.

Међу средњошколским професорима, 57,5 посто њих је радило прековремено, што им није плаћено, уз просек од 12,5 додатних радних сати недељно.

Што се тиче целокупног наставног особља, укључујући учитеље, асистенте, чистаче и домаре, 37,6 посто њих је одрадило неплаћене прековремене сате – што је бројка виша него у било којем другом сектору.

Christine BLOWER, главни адвокат Државног синдиката наставника у САД, рекла је да је постотак неплаћених прековремених сати код учитеља „потпуно неоправдан“.

„Већина додатног радног оптерећења с којим су учитељи суочени је последица владиних едукационих политика те иницијатива“, рекла је Christine BLOWER. „Ми већ имамо недостатак учитеља у многим предметима. Ако се радни услови учитеља знатно не побољшају, ситуација ће се само погоршати, уз чињеницу да многи искусни и нови учитељи одлазе или ни не помишљају на то да уђу у ову професију.“

Додаје: „Рад викендом и рад ноћима уз интензиван надзор надлежних институција, те притисак који све то ствара, штете здрављу, лоше утичу на породични и друштвени живот учитеља, а очито су лоши и за едукацију.“

Истраживање је објављено да би означило дан „Одради своје радне сате“, када синдикат подстиче своје чланове да „узму праву паузу за ручак“ и оду с посла на време.

Извор: tes.com/Школски портал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


5 коментара на "Учитељи одраде више прековремених сати од било које друге професије

 1. Jasmina каже:

  Tako jeste, nas niko ne vidi koliko sati radimo kod kuće-deo administracije koji je obavezan/elektonskoj,štampanoj i pisanoj formi/. Jer u školi je rad u nastavi sa decom gde nema govora da se i ovo može odraditi u školi i taj deo posla nosimo kući i odrađujemo ga najčešće kasno noću kada sve kućne poslove završimo.

  1. MM каже:

   Sto se tice ucitelja, tj nastavnika razredne nastave, oni drze u proseku oko 4-5 skolkih casova dnevno sto mu dodje negde oko 4-4.5 sata. I taman im ostane jos 3-4 sata do punog ranog vremena da odrade te silne dodatne obaveze.
   Sto se tice nastavnika, i kod njih je slicna situacija. Nikad nemaju vise od 6 casova tj 6 sati sa odmorima, pa imaju citava 2 sata do punog radnog vremena da obave sve ostalo…. Ne kazem da im je lako, daleko od toga, ali kazem da i te kako imaju vremena za sve obaveze…

 2. ilona каже:

  Mislim da bi trebalo obustaviti rad vikendom nenastavnom osoblju i ovako puno radimo .volela bi da se to usvoji ni da se plati a kamoli besplatno

 3. M***** каже:

  A šta je sa vaspitačima?????

  1. Marija каже:

   Kakvo pitanje!Ko smo mi”vaspitaci” da bilo ko vrednuje nas trud i rad?Da ne pisem o prekovremenom
   radu,uzalud je

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама