Učitelji odrade više prekovremenih sati od bilo koje druge profesije

30 decembra, 2016

Učitelji će najverovatnije odraditi više neplaćenih prekovremenih sati nego osoblje u bilo kojoj industriji, a istraživanja čak pokazuju da neki učitelji rade gotovo 13 dodatnih sati nedeljno.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da je 61,4 posto osnovnoškolskih učitelja odradilo neplaćene prekovremene sate u 2014. godini, u proseku 12,9 dodatnih radnih sati nedeljno.
Među srednjoškolskim učiteljima, 57,5 posto njih je radilo prekovremeno, što im nije plaćeno, uz prosek od 12,5 dodatnih radnih sati nedeljno.
Što se tiče celokupnog nastavnog osoblja, uključujući učitelje, asistente, čistače i domare, 37,6 posto njih je odradilo neplaćene prekovremene sate – što je brojka viša nego u bilo kojem drugom sektoru.
Christine Blower, glavna sekretarica Državnog sindikata nastavnika, rekla je da je postotak neplaćenih prekovremenih sati kod učitelja „potpuno neopravdan“.
„Većina dodatnog radnog opterećenja s kojim su učitelji suočeni je direktna posledica vladinih inicijativa“, rekla je Christine Blower. „Mi već imamo nedostatak učitelja u mnogim predmetima. Ako se radni uslovi učitelja znatno ne poboljšaju, situacija će se samo pogoršati, uz činjenicu da mnogi iskusni i novi učitelji odlaze ili ni ne pomišljaju na to da uđu u ovu profesiju.“
Dodaje: „Rad vikendom i rad noćima uz intenzivan nadzor nadležnih institucija, pritisak koji sve to stvara, štete zdravlju, loše utiču na porodični i društveni život učitelja, a očito su loši i za edukaciju.“
Istraživanje je objavljeno da bi označilo dan „Odradi svoje radne sate“, kada sindikat podstiče svoje članove da „uzmu pravu pauzu za ručak“ i odu s posla na vreme.
Ova otkrića pristigla su samo nekoliko nedelja nakon što su učitelji Velike Britanije preplavili Ured za edukaciju desetinama hiljada odgovora povodom inicijative „Pitanje opterećenja na poslu“, koju su u oktobru pokrenuli sekretar za obrazovanje Nicky Morgan i zamenik ministra Nick Clegg.
Kao odgovor, vlada je najavila „novi dogovor“ u kom učitelji više neće biti podvrgnuti velikim promenama u vladinim inspekcijama ili vladinoj politici tokom akademske godine.
Predstavnik Kancelarije za edukaciju rekao je: „Nije tajna da smo napravili neke vrlo važne promene u školama – promene koje ne bi bile moguće bez mukotrpnog rada i posvećenosti naših učitelja. Kao rezultat njihovog truda, standardi su sada viši te je još milion dece sada u dobrim ili izvanrednim školama.“
Inicijativa „Pitanje opterećenja na poslu“ pokrenula je lavinu odgovora i pomogla izgradnji boljeg razumevanja uzroka nepotrebnog radnog opterećenja te podstakla nastavničku profesiju da se suoči s tim problemima.
„Mi ćemo nadgledati napredak praćenjem radnog opterećenja učitelja istraživanjem velikih razmera koje ćemo sprovesti na proleće i svake dve godine otada i nastaviti da razvijamo načine na koje možemo pomoći učiteljima da se fokusiraju na ono što je stvarno važno – da svakom detetu omogućimo najbolji mogući početak u životu.“
Izvor: tes.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama