Učiteljica Tanja: „Dragi roditelji, obraćam vam se prvenstveno kao roditelj osnovca, ali i kao prosvetni radnik…“

Učiteljica Tatjana Krsmanović iz beogradske OŠ „Ratko Mitrović“ ima važnu poruku za sve roditelje školaraca, u trenutku kada su nam pribranost, staloženost i empatija potrebniji nego ikad.

“Dragi roditelji,

Obraćam vam se prvenstveno kao roditelj osnovca, ali i kao prosvetni radnik. Novonastala situacija je svima teška. Na vanredne okolnosti nikada ne možete biti spremni, to su dani kada se borimo sa nepoznatim. Za sve nas ovo je period u kom treba da budemo pribrani, organizovani, snalažljivi, empatični i, naravno, zdravi. Život nam se svima promenio, pa i posao. Moja struka se suočila sa nečim novim i podosta nepoznatim. Sve ono što smo do sada sporadično radili digitalno i elektronskim putem, sada treba da postane naša i vaša svakodnevica. Svako od vas mora na drugačiji način da radi u ovim okolnostima i svi nailazite na probleme i na različita mišljenja u vezi sa rešavanjem istih.

Ne kažem da su naši problemi najveći, ali jesu kompleksni. Posao nam se zasniva na svakodnevnom viđanju sa decom, na interakciji, individualnom pristupu, pogledu i osmehu. To je trenutno nemoguće. Od predavača moramo postati dostavljači informacija i materijala. Nije nam lako, a nije ni vama, roditeljima. Svi vi imate svoje obaveze i poslove koji su u najvećem broju slučajeva vezani za kućni rad, a očekuje se od vas i angažovanje oko digitalne nastave.

Mogu da vam obećam da ćemo se svi mi potruditi da sadržaji koje dobijete elektronskim putem, budu sažeti i jasni i prilagođeni samostalnom radu deteta. Sigurna sam da su u svim školama kolege raspoložene da daju pojašnjenja i objašnjenja, da sačekaju da se uhodate i da imaju razumevanja za neprirodan način života u svim domovima. Znam da vas brinu i ocene.

Verujte, neće biti problema. Uvek se sve radi u korist deteta, a tako će biti i sada. Deca neće biti oštećena ocenom, ali će biti oštećena ako i mi i vi ne shvatimo ozbiljno trenutni zadatak. Znanje je blago, potrudimo se zajedno da deca u ovim okolnostima što više nauče. Kad šaljete domaće zadatke i sadržaj koji dete treba da uradi, pošaljite i neku šalu, vic, doskočicu, uz osmeh i pozitivan duh sve ovo će lakše proći.

Želim da se vratim na početak. Mnogi od nas su roditelji školske dece, a to znači da i mi kao mame i tate moramo da učimo sa svojom decom, a i vašoj deci da omogućimo potreban sadržaj. Ne bih da zvuči patetično, samo želim da naglasim da smo na istom zadatku sa istim ili sličnim problemima.

Nastava na daljinu je termin koji nas je, možda, sve uplašio, ali verujem da će strah već nakon nekoliko dana preći u pozitivnu energiju kojom ćemo prevazići sve teškoće. Pratite naša uputstva, sarađujte sa nama i pomozite nam da dane pred nama prevaziđemo na najbolji mogući način.

Čuvajte zdravlje!

Tatjana Krsmanović, učiteljica u OŠ „Ratko Mitrović“