Важне лекције о животу којима ДЕЦА уче НАС

27 маја, 2022

Као родитељи углавном се фокусирамо на оно чему можемо да научимо своју малу децу, а не на оно што можемо да научимо од њих.

Истина, постоји много ствари које треба да научимо децу — попут једноставног да кажу “хвала” или да обуку кошуљу.

Али постоје и многе животне лекције које би наше дете могло да нас научи. Једноставно морамо бити отворени за идеју да би наше дете могло имати још бољи начин размишљања о одређеним стварима него већина одраслих.

Ево неколико корисних лекција које можете научити од свог малишана.

dete-roditelji

Canva.com

Не одустај након неуспеха

Малишани чешће доживљавају неуспех од успеха. Често падају, облаче се наопачке и свакодневно губе живце.

Међутим, они се не стиде због својих неуспеха и не закључују да су неспособни. Уместо тога, они се враћају истом задатку и настављају да покушавају.

Будите радознали

Мала деца су ноторно радознала. Било да постављају питања или отварају сваку фиоку надохват руке, желе да науче што више могу.

И не само да гледају на ствари – већ их истражују свим својим чулима. Желе да окусе, помиришу, чују, додирну и виде све са чим дођу у контакт.

Будите стрпљиви

Наравно, нису толико стрпљиви у вези са свиме (као када се од њих тражи да ураде нешто што не желе). Али гледање малог детета како покушава да уради нешто што му је важно може вас научити много о вашем стрпљењу.

Уживајте у тренутку

Једна од великих предности двогодишњака је што мало жалите за прошлошћу, а још мање бринете о будућности.

Одрасли често проводе доста времена покушавајући да науче и практикују технике свесности. Али за малу децу, живот у тренутку природно.  Без обзира коју активност раде, фокусирају се на овде и сада.

Једите само када сте гладни

Послуживање хране малом детету може бити фрустрирајуће. Познато је да су избирљиви у јелу и често одбијају да једу било шта.

Али с друге стране, једу само када су гладни. Не једу само зато што сат каже да је време за ручак и не брину се о чишћењу својих тањира. Слушају своја тела да знају када је време за јело.

Будите оно што јесте

Било да им је коса у нереду или су једино дете у соби, малишани нису забринути како их други људи доживљавају. Превише су заузети тиме што су они сами.

То не значи да понекад нису стидљиви – дефинитивно им треба времена да се крај неких људи опусте. Али то се обично дешава када нису сигурни у неке друге људе, а не зато што нису сигурни у себе.

Затражите помоћ када вам затреба

Док малишани могу бити жестоко независни (често се боре да препознају своја ограничења), они такође траже помоћ.

Не стиде се да признају да нису у стању да ураде нешто. А када им неко помогне, често су веома љубазни.

Цените мале ствари у животу

Малишани не маре за фенси ствари или скупе излете. Највише их импресионирају мале ствари у животу — цвет у пољу, киша која пада с неба или нова кутија за игру.

Лако се могу забавити разним стварима. И често проналазе велику радост у најједноставнијим животним задовољствима.

Гледајте људе без предрасуда

Мала деца немају унапред створене идеје о томе какви би људи требало да буду на основу њиховог узраста, расе, пола, религије или занимања.

Траже знакове да је неко љубазан на основу тога како се та особа понаша и отвореног су ума о томе с ким комуницирају.

Изразите своја осећања

Једна од најочигледнијих особина наших малишана је да им је често потребна помоћ у одељењу за регулацију емоција (пошто не знају увек како да покажу осећања на друштвено прикладан начин).

Али без обзира да ли вриште од туге, газе ногама од беса или су изузетно одушевљени, сигурно се не суздржавају. Немају проблема да покажу људима своје емоционално стање.

Због тога, обично никада не морате да погађате како се дете осећа. И то је нешто из чега одрасли могу научити јер често држимо своје емоције у себи.

Мала деца знају кога воле и не плаше се да ће их повредити људи до којих им је стало. Они не рачунају љубазна дела нити брину о томе ко показује више наклоности. Они једноставно воле људе свим срцем.

Већина њих показује велику наклоност према људима са којима се осећа најближе. И често то раде редовно. Они се грле, говоре „Волим те“ и пењу се у крило вољене особе, само зато што тако желе.

Иако се љуте, не замерају дуго. Они брзо напредују и често су прилично великодушни у својој спремности да поделе и покажу љубазност. Обично редовно изражавају љубав без бриге о томе ко је последњи рекао „волим те“.

Говорите искрено

Ако желите да знате да ли је ваш нови шешир ружан, питајте дете. Мала деца не оклевају да поделе своја искрена мишљења – чак и када одговор није онај који бисте желели да чујете.

Не брину се о томе да угоде људима. И нису склони да брину о томе како да избегну некога да увреде. Уместо тога, они су храбри да говоре истину свакоме ко пита.

Иако малишани нису савладали већину друштвених вештина, такође нису “покупили” уобичајене лоше навике одраслих. Према томе, ако их пажљиво пратите и посматрате – вероватно ћете научити лекцију или две које ће вам користити. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама