Владета Јеротић: “Ако не постанемо бољи, постаћемо гори.“

2 маја, 2017

“Немојте да увек чините ја теби, ти мени. Ја сам нешто, како ви кажете, Вама учинио и ви сада хоћете мени да вратите. Kада Вама неко учини нешто, Ви учините неком другом, он некоме трећем и тако се прави круг добрих дела.

Иначе то – ја теби, ти мени – је одраз племенске свести и основ корупције. Зато ја кажем да је за племенске народе, у које убрајам и Србе, корупција нешто природно. Ипак, не треба заборавити да смо ми позвани да будемо хришћани, а то значи да се издижемо изнад своје природе.”

„Човек је биће прогреса и регреса. Ако не радимо сваки дан нешто ваљано, за неколико дана то што смо научили ваљано, почињемо да заборављамо. Прогресивно – ако напредујемо духовно. Човек ако не напредује, он ће назадовати. Нема статике. Kао што каже јеврејска изрека: Ако не постанемо бољи, постаћемо гори.“
***
„Неки древни мудрац је рекао: Кад нешто желиш у животу, најпре мораш размислити хладним разумом, затим топлим срцем прихватити, а потом чистим рукама извршити.“
***
“Када би човек могао да увиди како је узалудан највећи део његовог рада када га не покреће љубав, био би много мање сујетан и неплодан у својим активностима.”
***
“Волети другог човека значи и разумети га, а свакако и – опраштати му. Није, додуше лако волети човека онаквог какав јесте, али само ако будемо у стању да га не само прихватимо већ и да га заволимо управо онаквог какав јесте, подстаћи ћемо га да постане онакав какав може да буде.”

проф. др Владета Јеротић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама