Vladeta Jerotić: Kako roditelj da reaguje kad dete uradi nešto loše, naučio sam od Engleza

29 novembra, 2017

Dr Vladeta Jerotić naučio nas je mnogo o vaspitanju, ljubavi, životu. Jednom prilikom govorio je i o zavisti i tome kako ona nastaje.

„Treba hvaliti samo decu, eventualno adolescente. Hvaljenje odraslih samo pojačava gordost i zavist. Pitao sam jednog našeg episkopa, šta je gore – gordost ili zavist? Rekao mi je da je zavist gora, jer se gordost da korigovati u toku života, a zavist teško. To je najverovatnije zato što i jedno i drugo počinje u ranom detinjstvu.

Ja sam nešto važno u Engleskoj naučio. Tamo dete kad nešto ne uradi dobro, majka i otac mu smireno pokažu ponovo. Ako dete ponovo ne uradi dobro – mislite da podižu na njega glas? Ne, ponovo mu smireno objasne. Zašto ne možemo i mi tako, već: „Eto, treći put ti objašnjavam, a ti ne razumeš! Šta će od tebe biti?”

Zavist je potpuno prirodna i normalna stvar. A kontrolisati zavist je najteže kad je dvoje dece. Kad je troje, četvoro to je ređe problem. Kad je dvoje onda je veća borba za ljubav oca ili majke i veći strah da je ono drugo više voljeno.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Vladeta Jerotić: Kako roditelj da reaguje kad dete uradi nešto loše, naučio sam od Engleza"

  1. Dragisa kaže:

    Moje shvatanje je da iz nasih zelja nastaje zavist.Zavist rada ljubomoru ,,ljubomora bes mrznju agresiju ili depresiju. Ovo je jedan od mogucih puteva od nasih zelja do agresije. Da li sam donekle u pravu ?Veliko postovanje i pozdrav .

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama