За децу је здраво да се испрљају

5 августа, 2023

Истраживања су показала да је изложеност бактеријама и микробима добра за имуни систем. Пустите малишане да се играју у блату, мазе животиње, једу туршију, а избегавајте давање антибиотика

Недавно спроведена америчка истраживања показала су да је изложеност деце микробима и бактеријама добро за јачање њиховог имуног система, као и да родитељи данас превише држе децу изолованом.
Научници су годинама изучавали микробе и бактерије које код деце изазивају болести и открили да је изложеност бактеријама добра превенција инфекција у детињству и касније током живота.

Управо је изолованост оно што може да штети здрављу малишана. Kако стручњаци тврде постоји директна повезаност између недостатка отпорности на микробе и повећања ризика од добијања хроничних болести као што су астма, алергије, гојазност, дијабетес, па чак и ризика за здрав развој мозга.

Истраживачи наводе да разумеју родитеље који се боје да пусте дете да се испрља и дође у додир са разним микробима, али да је то ипак део одрастања, па зато родитељима препоручују да допусте детету да се испрља и на тај начин ојача имуни систем.

Нека се играју у блату

Пустите децу да се испрљају, и док се налазе напољу дозволите им да пипну блато, дрвеће, биљке, инсекте. Допустите им да направе питу од блата и воде, па и ако случајно делић ставе у уста, не треба паничити, јер кад једном осете горак укус, неће више пожелети да то покушају.

Дружење са животињама

Нека се беба или нешто старије дете играју са псом, и немојте их стално склањати од животиње. Уколико сте пса редовно водили код ветеринара, нема потребе за бригу, а бојазни нема ни ако пас полиже дете. Истраживања су показала да се на овај начин смањује ризик од астме и алергија код детета, а и деца тако уче да воле животиње.

Не перите им руке одмах

Избегавајте антибактеријске сапуне, и немојте прати руке детету чим уђе у кућу. Оставите га тако све док траје време игре.

Ферментисана храна

Дајте деци ферментисану храну, као што су јогурт, кефир, туршија, јер ове намирнице чувају добре бактерије у организму детета. Храна богата влакнима и поврћем је савршена за “обарање” микроба у дебелом цреву.

Избегавајте антибиотике

Избегавајте антибиотике када је то могуће, јер они убијају лоше, али и оне добре, потребне бактерије. Прекомерна употреба антибиотика може да доведе до појаве астме, алергија, гојазности, дијабетеса и осталих болести. Ово такође, може да створи отпорност лоших бактерија на антибиотик, и да негативно утиче на имуни систем.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама