Zašto đaci ne znaju ko je Dositej

jun 23, 2018

Ogromna većina učenika u Srbiji je, nažalost, još jednom pokazala da ne zna istoriju, geografiju, matematiku, hemiju, maternji jezik…
Od  Dositeja Obradovića su mislili da je Napoleon, neki su ga prekrstili u Njegoša, Mocarta… Nakon ispita su govorili da je bio tekst o tamo nekom ratu za koji nikad nisu čuli, da su ih zbunjivale stilske figure… Problem do problema za svršene osnovce. A zašto naši đaci baš toliko nemaju pojma?
– U srednje škole nam dolaze učenici koji sve manje znaju, ali i manje se trude i rade. Od 30 učenika u odeljenju, samo šest zna tablicu množenja, dok masa njih meša ćirilicu i latinicu. Ali zato svi znaju ko su Sloba, Kija i Luna ili neke starlete i kriminalci! Poistovećuju se s njima. Za takve stvari ne možete kriviti mladog čoveka, problem su preobimno gradivo, prenatrpana odeljenja, preopterećeni profesori i nedovoljna opremljenost učionica. Krivica je i sistema, onoga što nas okružuje i što gledamo na televiziji – kaže Milorad Antić, profesor i predsednik Foruma srednjih stručnih škola, i dodaje da je bolje ispredavati jednu lekciju pet puta nego 50 lekcija koje niko neće shvatiti:
– Deca kod nas bubaju umesto da uče s razumevanjem i zato sutra ništa ne znaju. Broj udžbenika i njihov sadržaj treba da se smanje i da budu praktični i primenljivi u praksi. Profesori treba pri predavanju da koriste tablete i računare jer su se vremena promenila i deca tako lakše prihvataju informaciju. Nešto mora da se menja!
Sociolog i profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojljković kaže da su mladi školsko gradivo zamenili znanjem “svih modnih blogerki i tekstova novokomponovanih pesama”.
– To, nažalost, nije ništa novo, to je vezano sa stanjem duha i vrednosti u društvu. Nisu to samo rijaltiji, mladi u Skupštini i u političkom životu gledaju isto to i misle da je normalno izvređati nekog pominjući mu najužu familiju. Mladima se šalje poruka da se ulaganje u obrazovanje ne isplati, da to nigde ne prolazi i ničemu ne služi, da škola ne daje sigurnost, pa se pitaju čemu onda sve. Kada deca vide da se za život ne zarađuje golotinjom i partijskom knjižicom, već radom i obrazovanjem, sve će se promeniti – smatra Stojiljković.
Jasna Janković: Škole izgubile vaspitnu ulogu
Profesorka Jasna Janković, predsednica Unije prosvetnih radnika Srbije, kaže da je ova mala matura pokazala da je obrazovni nivo nacije sve manji.
– Možda i najveći utisak za mene jeste to što deca ne samo da nisu znala šta znači reč kompromitovati već su i mislili da ona znači nešto pozitivno. To govori o tome da smo u dubokom moralnom sunovratu i da svakodnevno gledaju ljude koji se javno brukaj,u a na kraju postanu popularni. Naše škole su izgubile vaspitnu ulogu i deca danas rade šta hoće, a profesor ne sme ni da ih ukori. Nemamo čemu da se čudimo, već da očekujemo da će biti sve gore.
Ratko Božović: Vrednosni sistem se survao u bezdan
Sociolog Ratko Božović kaže da je srpsko obrazovanje tokom ratova i tranzicija veoma stradalo i da “za početak moramo svi da prestanemo da simuliramo da je sve u redu”.
– Neće se ništa popraviti samo po sebi, deca ne znaju osnovne pojmove i kategorije. Očekujemo modernu komunikaciju, a nemamo osnovnog znanja! Deca nemaju motivaciju da uče i razvijaju se, jer gledaju pogrešne primere oko sebe, jer se ceo vrednosni sistem survao u bezdan. Obrazovanje je kolektivni identitet jedne nacije, a tamo gde je temelj društva estrada, tu je problem s kulturom.
Brojke
71.000 osmaka polagalo je malu maturu
3 testa su činila završni ispit za osnovne škole
20 pitanja sadržao je test iz srpskog, matematike i kombinovani test
Greške nastavnika i škola
– preobimno gradivo
– žurba da se stigne i sve ispredaje
– zastarele metode predavanja
– loša opremljenost učionica
– nedovoljno prakse
Greške roditelja:
– nedovoljna posvećenost i rad s detetom
– nezainteresovanost za stvarno obrazovanje deteta
– zahtevanje dobrih ocena, a ne suštinskog znanja
– nemogućnost da uče zajedno s detetom

Izvor: Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Zašto đaci ne znaju ko je Dositej

 1. Prave vrednosti kaže:

  Ne znam kako su greske skola i nastavnikaa preobimno gradivo i losa.opremljenost. Niti skole prave gradivo niti imaju sredstava da opreme ucionice. Prvo je zadatak ministarstva a drugo opstina. Dalje, deca nisu znala kako izgleda Dositej a ne ko je on. Da li je kljucno kako je igledai na jednoj od mnogo slika? Uostalom radi se o umetnickom portretu, ne znam ni kad je nastao ni ko ga je naslikao niti dal je on tako izgledao. Prosle godine bila je slika Tesle iz 1943. godine, par meseci pred smrt. To je pitanje iz istorije? Dalje, kompromitovati ne znaci obrukati se, a to je bilo ponudjeno. Srpski jezik nema sinionim za tu rec. A i gde se korist ta rec? U gradivu? U lektiri? Korist se u informativnim I slicnim emisijama na tv-u, deca od 14-15 godina ne gledaju tv, a posebno ne gledaju te emisije. Da li sam je ja znao sa 14 godina? Jesam, ali ja sma.mnogo citao, previse vremena provodio sa odraslima pa sam je cuo. Velika vecina mojih drugova, normalnijih drugova, nije. Imam li neke vajde od toga sto sam je znao? Nemam. Da bi imao to znanje koje sam imao zrtvovao sma deo detinjstva i zbog toga mi je posebno zao.

 2. B kaže:

  Bojim se da profesora Božovića nema ko da čuje.
  A lepo vam čovek kaže, dragi dresirani politikanti, prestanite da SIMULIRATE KAKO JE SVE U REDU i da nas ubeđujete kako napredujemo. Napreduje samo debljina vaših buđelara. Podbuli ste od silnog “napretka”, nezdravo i otečeno izgledate. Vodite računa da ne prsnete od konzumiranja sopstvene “uspešnosti”. Umesto jedne raspale političke “truleks krpe”, u ovoj balkanskoj sudoperi mentori začas postave drugu. Nisu skupe.

 3. ucenje sa decom kaže:

  Greska roditelja: nemogucnost da uce sa detetom.
  Zar zaista roditelji treba sa detetom da uce u 6.,7. i 8.razredu?

 4. Natasa kaže:

  Najveća greška je stvaranje navike učenja sa decom. I za to je kriv sistem, koji to dozvoljava. Lično znam da u drugim sistemima to ne postoji, jer zbog koncepta i zahteva nije izvodljivo. Imali ste sad kod nas da se pompa digla oko Dositeja i kompromitovanja (jer to i ako nisu znali, sad znaju), a niko nije obratio pažnju na po meni bitnije …. pazite komentar ….”Pitanja 17, 18. i 19. su bila baš teška, čak i dosadna, moralo je baš dobro da se shvati značenje teksta da bi se odgovorilo.Tu se tražilo da odgovorimo na pitanja u vezi sa delom “Sumnjivo lice”. To je bilo jedino “otvoreno pitanje”, a sve ostalo sa ponuđenim odgovorima. A ko nema stvorenu naviku da čita sa razumevanjem u VIII razredu neće je ni stvoriti. I onda o kojoj mi to inteligenciji i težini govorimo? Meni se čini da u moru informacija današnja deca gube moć za pravom selekcijom (previše SPAM-a), a uz to se i zavaravaju pa kažu….ima u guglu kad mi zatreba. Mnogi potcenjuju u današnje vreme učenje, a mnogi ni ne znaju šta znači učiti studiozno i kritički. Kad tome dodamo porast nerealnih roditelja dobijamo to što svi konstatujemo i bez neke studije. S druge strane upravo sam procitala vest da je u mom rodnom Čacku broj “vukovaca” za ovu godinu 221 (156 osnovaca + 71 srednjoskolac) što je u porastu u odnosu na prošlu godinu 206 ( 143 osnovca + 63srednjoskolca) a popriličan porast u odnosu na 2013 godinu 192 (142 osnovca + 50 srednjoskolaca)….U svakom slučaju ozbiljna tema koju nema ko ili se možda ne usuđuje niko da suštinski obradi. Odnosno da li je porast broja “vukovaca” u korelaciji sa porastom inteligencije ili nam govori nešto drugo….

 5. Slađana kaže:

  Nemogućnost roditelja da rade sa decom? Da li je gradivo za roditelje ili za decu?

 6. Gricko kaže:

  A ko ih uči “Ko je Dositej Obradović?”
  Moju generaciju je učila škola…. nije bilo ni pomena da su o tome trebali da ih uče roditelji!
  A nadam se da je ovo mala šala… s obzirom da je izvor KURIR
  “Greške roditelja:
  – nedovoljna posvećenost i rad s detetom
  – nezainteresovanost za stvarno obrazovanje deteta
  – zahtevanje dobrih ocena, a ne suštinskog znanja
  – nemogućnost da uče zajedno s detetom “

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama