Зашто је школама потребан стручно-педагошки надзор

9 јуна, 2023

Зашто је стручно педагошки-надзор важан за образовни систем и како наставнику може помоћи да у свом послу напредује, објаснио је просветни саветник Војислав Андрић, у свом коментару на текст Из угла наставника: 16 мера за опоравак образовног система. Преносимо његов коментар.

“Стручно-педагошки увид и надзор у рад наставника је у Србији постојао преко 100 година. Укинут је 1991. године неразумном одлуком оних који нису знали шта је улога и значај просветно-педагошке службе.

Као професор почетник имао сам несебичну помоћ једног дивног човека – проф. Зорана Јевтића који ми је као саветник за математику указао на чаробну везу између математике као науке и наставне дисциплине и учинио да напредујем у свим сегментима наставног процеса: Некад упућивањем на литературу, а некада плодотворним разговорима и конкретним примерима из праксе.

Касније сам га наследио и као млад наставник са свега 27 година, радио сам тај посао 6 година и не зна се ко је био задовољнији: ја или наставници којима сам ишао у посету. Као просветни саветник имао сам улогу да вршим трансфер стручних и методичких иновација и пратим рад сваког од 220 наставника. На часовима које сам посећивао много сам научио од колега, јер сам на неким часовима видео праве мајсторе свог посла, а на неким како наставу не треба држати. Видео сам и оне који су радили по програмима истеклим пре 10 година, и “рогате” наставнике и оне који су имали беспрекорну администрацију, а чији ђаци нису ништа знали… Видео сам и необична и оригинална методичка решења, људе који су сами конструисали наставна средства, наставнике чији су ученици били математички шампиони Југославије…

Сретао сам наставнике са високим захтевима чији су ученици знали много више од оцена које су имали у дневнику и наставнике чији захтеви нису били високи и чији ученици су се слабо сналазили. Први су се хвалили да њихове тројке као од шале положе пријемни испит на ЕТФ-у, али нису умели да одговоре на питање: Зашто онда имају оцену 3? Са другима сам разговарао о васпитној оправданости награде за неуложен труд. И увек су ти разговори имали ефекта, јер је размена аргумената била обострано корисна.

И чини ми се веома важно, пратио рад младих наставника, бодрио их, усмеравао и упућивао, указивао на литературу и од њих учио да се нешто може краће и лакше решити или једноставније објаснити… И за 6 година нисам никога удаљио из наставног процеса (а имао сам та овлашћења) већ се са свима договарао шта је то добро у њиховом раду, а на чему ћемо заједнички радити да усавршимо постојећу праксу. Наравно и о роковима.

Просветни саветници су имали и значајну улогу у стручно-методичком усавршавању наставника. Општински активи су одржавани једном месечно, а регионални семинари два пута годишње и републички семинар у току зиме. Ишли смо на студијска путовања у друге крајеве Србије и Југославије да видимо како и шта то и други раде. Путовали смо и у иностранство. Дружили смо се, поштовали и волели.

Колега који је написао ових 16 тачака није погрешио. Верујем да је из личног искуства указао на значај стручно-педагошког увида и надзора. Што више упознајем Србе, све сам уверенији да смо ми народ који тражи повремену контролу рада. Колеге које мисле да им стручно-педагошки увид и надзор није потребан су најчешће заљубљени у свој наставни рад (често и без покрића) или не схватају шта интеракција наставник – саветник све може да донесе и да је основна сврха УВИД, а да надзор дође тек у случајевима да резултати увида нису позитивни.

Немојте у исти кош стављати мајсторе нашег позива и оне који ни по чему то нису. Нису сви наставници исти и никада неће бити. О НАДЗОРУ говорим само као о мери да се рогати смире, нерадни натерају да раде, а нестручни упуте уче и усавршавају се.

Позив просветног радника је за мене најлепше занимање, али никада нисам о свима говорио и мислио исто, јер међу нама је увек било уметника, солидних наставника и дунстера и нерадника. Немојмо штити ове последње мислећи на оне најбоље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Зашто је школама потребан стручно-педагошки надзор

 1. Miroslav каже:

  “Nemojte u isti koš stavljati majstore našeg poziva i one koji ni po čemu to nisu. Nisu svi nastavnici isti i nikada neće biti. O NADZORU govorim samo kao o meri da se rogati smire, neradni nateraju da rade, a nestručni upute uče i usavršavaju se.” – Poštovani kolega Nadzorniče/Savetniče! Vi se preko nadzorništva/savetnikovanja bavite posledicama, a ne uzrocima! Nije pravi problem BAVITI SE KONTROLOM rada nastavnika! Nego baviti se dobrim/lošim imputima koji se ubacuju u sistem! Uslov za vašu odbranu u postojećim uslovima sistemski nebitnog sistemskog mehanizma (nadzorništvo-savetnikovanje) je sistemolojalistički stav! NADZORNIK/SAVETNIK BRANI SISTEM! Njega se ne tiče kakav je sistem, njega se ne tiču sistemske anomalije/paradoksi/gluposti, njega se samo i isključivo tiče odbrana sistemskih vrednosti. Takav mu je “opis radnog mesta”. Elem, nije stvar u tome da se kroz mehanizam nadzornikovanja/savetnikovanja brane sistemske postavke, već da se one radikalno izmene.

 2. МК каже:

  Можда ћете мислити да је само језичка финеса, али када су саветници замењени надзорници, све је кренуло у погрешном правцу. Саветник је био ту да те посаветује и упути, надзорници се постављају као мали богови који вам јуре административне и друге грешке. Онда се деси да пониште поправни испит јер је евиденција у записнику вођена црном хемијском оловком. И онда се ми трошимо на такве глупости и бесмислице у сталном страху шта ће нам наћи! Стално се мењају обрасци, правилници и слично! Кад долази екстерна инспекција, људи буду изложени толиком стресу да то није нормално!

 3. Velja каже:

  Koliko u skolama radi bez diplome i sa kupljenim diplomama? Ko ce njih da nadzire kada oni nista ne znaju, nikada nisu videli fakultet. Na ovo pitanje niko ne daje odgovor. Jer po pravilu sve ih treba udaljiti sa posla. Ali ko ce da ih nasledi kada nedostaje preko 1000 profesora matematike, fizike i.t.d

 4. Velja каже:

  Koliko u skolama radi bez diplome i sa kupljenim diplomama? Ko ce njih da nadzire kada oni nista ne znaju, nikada nisu videli fakultet. Na ovo pitanje niko ne daje odgovor. Jer po pravilu sve ih treba udaljiti sa posla. Ali ko ce da ih nasledi kada nedostaje preko 1000 profesora matematike, fizike i.t.d

 5. Ana каже:

  Skolu bi trebalo bratiti na period 70 I 80 godina, a ne uvoziti propale zapadne projekte. Nasi nastavnici I profesori ne treba da budu “sluge,” Ministarstvu prosvete, vec da imaju pravo da kreiraju nastavu I da je oplemenjuju. Pravo izbora drzanja nastave I sadrzaja treba dati nastavnicima..a ne catama u Ministarstvu. Treba smanjiti administraciju sa kojom su I lekari I nastavnici zatrpani! Nastavnikr treba vratiti deci, da skola opet ima dusu.
  Pazite sta radite…bez nevladinih organizacija u skolama!!! Nikome to ne treba.
  Nasa deca nisu eksperiment!
  Jel jasno!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама