Zbog čega je važno da dete ovlada veštinom rukovanja makazama i kako da mu pomognete u tome?

19 avgusta, 2018

Zbog čega je važno da dete ovlada veštinom rukovanja makazama, i kako da mu pomognete u tome? Ova aktivnost je veoma bitna jer pomaže u razvoju:


– FINE MOTORIKE, koja je važna za manipulisanje objektima iz svakodnevnog života, kao i za razvoj govora

– VEŠTINE PISANJA, za slivene pokrete šake koji su potrebni za pisanje

– KOORDINACIJE OKO-RUKA, jer deca moraju očima pratiti pokrete makazama

– BILATERALNE KOORDINACIJE, koja podrazumeva korišćenje obe strane tela u isto vreme, a ruke obavljaju drugačije zadatke – jedna drži papir i okreće ga, a druga otvara i zatvara makaze

– PAŽNJE I KONCENTRACIJE – kako bi isekli nešto što žele, deca moraju biti koncentrisana i dobro paziti, kako ne bi isekli previše, prešli liniju i sl.

Kako bi dete ovladalo ovom veštinom, za početak vežbajte pokrete otvaranja i zatvaranja šake, gnječenja, stiskanja.
Posle pređite na gužvanje papira i cepkanja papira rukama, bez makaza. Nakon toga možete polako preći na seckanje.
Veoma je važno da dete dobro uhvati makaze kako bi moglo da pravi adekvatne pokrete i da se ruka ne bi zamarala. Izbegavajte prevelike i preteške makaze. Ukoliko je dete levoruko, koristite makaze napravljene za levoruke osobe. Možete staviti neku nalepnicu ili komadić šarene lepljive trake na zglob palca i reći detetu da prati sličicu dok secka, kako bi pozicioniranje prstiju bilo dobro.
Seckajte slamčice, tanki papir u vidu kupona, novina, mekaniji plastelin, čak i mekano voće poput banane ili lubenice (ovo posebno vole!). Postepeno idite ka težim zadacima i zahtevnijim, debljim vrstama materijala. Kako dete napreduje, neka zadaci budu teži, pa tako kada ovlada bazičnim držanjem i pokretima makazama, možete polako prelaziti na zadatke da napravi samo recke na kraju papira, da iseče deo između dva crteža, pravite put prvo od pravih, a kasnije i od krivudavih linija kojim treba da secka da bi stiglo do neke lepe sličice, i slično, da bi na kraju moglo da iseče trougao, kvadrat, pa krug, kao i neki drugi zahtevniji oblik.
Ne zaboravite da pohvalite svaki trud i makar minimalan uspeh. 🙂

 Logopedsko edukativni centar LogoLiberi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama