„Знаш ли када мало дете престаје да буде мало дете?”

26 априла, 2015

Доктор Перо Солар је добар човек. Перо Солар је мој друг. Мудар је. Има своје пацијенте који га обожавају, а представљао је нашу земљу на неколико семинара у свету. Пише и књиге и волим да га слушам. Обојица смо уствари велика деца па смо знали понекад и да се споречкамо и да не причамо. Додуше, највише два дана. Трећи проговоримо. Шетамо тако, поред Београдске Арене и он одједном каже:
– Знаш ли када мало дете престаје да буде мало дете?
– Када?
– Када заобиђе барицу. – мудро каже.IGRAAAAAA
– Какву барицу? – питам.
– Обичну барицу на путу. Видиш, свако мало дете воли да шљапне по барици и да викне “Опаааа”! Барице привлаче малу децу, вуку их себи неким својим необјашњивим магнетом. Е видиш, оног тренутка када дете стане испред барице, заобиђе је и настави даље, то је први знак да престаје да буде дете и да постаје човек.
То ми је испричао пре две године, али сам се тога, гледајући једно дете на Калемегдану, сетио пре десетак дана. Корачамо Пeтар, дама у коју је он заљубљен и ја, према калемегданској тераси. Испред нас се појавила барица. Одједном сам пожелео, док је он заљубљено гледао у њу, да скочим својим ногицама број четрдесет седам у барицу и то сам и урадио. И још сам викнуо “Опаааа!” И још сам их нехотице, испрскао обоје.
– Видиш, – рекао је мој друг дами, док јој је брисао мантил марамицом – има тешко објашњивих случајева у медицини. Да ли знаш који је први знак да човек престаје да буде човек и постаје магарац?
Не говоримо већ једанаести дан.

Недељко Попадић (из књиге БЕЛЕШКЕ, ЗАПИСИ, ПЕСМЕ И ПРИЧЕ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама