„Znaš li kada malo dete prestaje da bude malo dete?”

26 aprila, 2015

Doktor Pero Solar je dobar čovek. Pero Solar je moj drug. Mudar je. Ima svoje pacijente koji ga obožavaju, a predstavljao je našu zemlju na nekoliko seminara u svetu. Piše i knjige i volim da ga slušam. Obojica smo ustvari velika deca pa smo znali ponekad i da se sporečkamo i da ne pričamo. Doduše, najviše dva dana. Treći progovorimo. Šetamo tako, pored Beogradske Arene i on odjednom kaže:
– Znaš li kada malo dete prestaje da bude malo dete?
– Kada?
– Kada zaobiđe baricu. – mudro kaže.IGRAAAAAA
– Kakvu baricu? – pitam.
– Običnu baricu na putu. Vidiš, svako malo dete voli da šljapne po barici i da vikne “Opaaaa”! Barice privlače malu decu, vuku ih sebi nekim svojim neobjašnjivim magnetom. E vidiš, onog trenutka kada dete stane ispred barice, zaobiđe je i nastavi dalje, to je prvi znak da prestaje da bude dete i da postaje čovek.
To mi je ispričao pre dve godine, ali sam se toga, gledajući jedno dete na Kalemegdanu, setio pre desetak dana. Koračamo Petar, dama u koju je on zaljubljen i ja, prema kalemegdanskoj terasi. Ispred nas se pojavila barica. Odjednom sam poželeo, dok je on zaljubljeno gledao u nju, da skočim svojim nogicama broj četrdeset sedam u baricu i to sam i uradio. I još sam viknuo “Opaaaa!” I još sam ih nehotice, isprskao oboje.
– Vidiš, – rekao je moj drug dami, dok joj je brisao mantil maramicom – ima teško objašnjivih slučajeva u medicini. Da li znaš koji je prvi znak da čovek prestaje da bude čovek i postaje magarac?
Ne govorimo već jedanaesti dan.

Nedeljko Popadić (iz knjige BELEŠKE, ZAPISI, PESME I PRIČE)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama