Kako napisati pismeni zadatak

529108_10152369057660021_1558886134_nEvo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da napišete pismeni zadatak:

1. GOVOROM IZRAŽAVAMO SVOJE MISLI, te je prvi uslov za jasno i pravilno pisanje – jasna i pravilna misao! Razmislite kako lako i brzo otkucate porukicu nekome, a koliko se mučite da napišete nekoliko rečenica na temu o kojoj ne znate baš mnogo. Zašto je tako?! Zato što lako pišemo o stvarima koje su nam poznate. Zbog toga, kada možete da birate između nekoliko tema, uvek izaberite onu o kojoj biste imali najviše da kažete.

Pročitajte i Pismeni zadaci u mlađim razredima osnovne škole

2. BEZ DUGAČKIH REČENICA! Mislim na rečenice koje započnete u jednom redu a završite nakon pet ispisanih redova (i ko to pročita, dok dođe do kraja – zaboravi šta je bilo na početku). Nemojte težiti da vam rečenice zvuče „nakićeno“, dubokoumno i sl., a da, u stvari, ništa ne znače. Rečenica treba da bude lepa, da ima smisao, da se zna šta ste njom hteli da kažete.

3. PLAN PISMENOG RADAZnate da se pismeni zadatak sastoji iz tri dela – uvoda, razrade i zaključka. Svaki ovaj deo čini zaseban pasus u okviru rada, s tim što u okviru razrade možete imati nekoliko pasusa. Šta treba da sadrži svaki od ovih delova?

UVOD – u uvodu bi trebalo da kažete zašto ste se opredelili baš za tu temu, šta vas motiviše da o tome pišete ili da date opšti prikaz teme.

RAZRADA – u odnosu na to šta je tema, u razradi možete da prikažete neki događaj (koji ste nagovestili u uvodu), da ispričate* kako se to desilo, zbog čega…ili da detaljnije opišete situaciju, junaka, prijatelja, svoja osećanja i sl. Dakle, da razradite vašu temu, dajući što više pojedinosti, detalja, objašnjenja… Na kraju ovog dela treba da date razrešenje događaja (ako o događaju pišete) i koje su posledice svega. *Izlaganje može da bude hronološko ili retrospektivno.

Pročitajte i Kako napisati pismeni zadatak

ZAKLJUČAK – treba da sadrži informaciju o tome šta je bilo posle tog događaja (recimo, koju ste pouku iz svega izvukli), da li ćete to pamtiti i zašto, ili zašto nešto volite ili ne volite (ukoliko ste opisivali proleće, zimu…), zašto vam se neko delo svidelo ili ne…

Ovo bi bile osnovne informacije i nadam se da će vam koristiti. Detaljnija objašnjenja će vam dati nastavnici, a od Jece – toliko! 🙂

Preuzeto: kakojecakaze.wordpress.com

 

  Categories:
napišite komentar

17 komentara

 1. septembar 28, 17:30 #1 nikola mrdja

  ekstra

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. oktobar 20, 17:09 #3 Anonimni

  😀 SUPER 😀

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. decembar 10, 17:00 #4 Aleksandra

  nista nerazumem

  Odgovorite na ovaj komentar
  • mart 13, 08:26 Anaa

   ne razumem*
   Pa pise kako ne trnaju recenice da ti budu mnoogo dugacke,da moras da imas uvod razradu i zakljucak….u uvodu trebas da kazes zasto si bas tu temu izabrao,ili da kazes temu onoga sto ces da pises
   U razradi opisi neki dogadjaj na tu temu sto si iizabrao..naprimer ako ti je tema prolece,opisi prolece.
   Za zakljucak trebas da napises sta ti se svidelo ili nije iz razrade,ako si opisivao neki dogadjaj,ili iz tog dogadjaja da izvuces pouku 🙂 Nadam se da ti je jasnije,a ako nije pitaj nastavnicu/uciteljicu :))

   Odgovorite na ovaj komentar
 4. decembar 14, 10:37 #5 Milos Mitrovic

  Lepo,nadam se da cu po ovome izvuci jako dobru ocenu!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. mart 03, 16:38 #6 Neko tamo

  Super je nadam se da ce mi posluziti!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. mart 13, 08:22 #7 MARA

  Ja mislim da ovo nije dovoljno,ovo su nam sve nastavnici i bili rekla mada,okej za trud 🙂

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. mart 17, 15:57 #8 Isidora

  Hvala vam na ovim podacima,mnogo znače. 🙂

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. maj 01, 17:16 #9 suncica

  hvala vam mnogo mi je znacilo baj

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. maj 19, 17:53 #10 zoran

  Hvala vam na ovom komentaru bas mi je pomogo <3

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. maj 19, 17:54 #11 zoran

  Hvala vam komentaru pomogo mi je

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. februar 28, 22:28 #12 Neko Treci

  veoma su mi znacili ovo podaci 🙂 🙂 🙂

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. mart 09, 17:01 #13 Nikoobitn

  Zdravo treba mi sastav Dali bi mogi da mi napise te Molimm vass tema Je za ,,Lik Hasanginice primer za naporni zivot zene kroz historiju”to Je tema Hvala vam

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. maj 05, 19:15 #14 Mateja

  Puno si mi pomogla Jeco I hvala, a sada jos samo da vidim sta cu da dobijem.

  Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.