Roditelji, vreme je da prestanete da podcenjujete učitelje

4 aprila, 2019

Deci činimo medvjeđu uslugu. Odgajamo generaciju koja će biti nesposobna za uspeh. Učimo ih da budu egocentrični i da odustaju, često i prije nego što su pokušali.

Otac sam troje dece, osmogodišnjeg sina i dve ćerke u dobi od sedam i četiri godine. Moja je žena učiteljica koja već petnaest godina poučava u razrednoj nastavi. U ovome članku želim da podelim  nekoliko lekcija koje sam naučio poslednjih godina razgovarajući s učiteljima.
Roditelji, vi niste najbolji prijatelji svojoj deci, već majka i otac. Vaš je posao da ih naučite primerenom ponašanju i moralnim vrednostima i da im postavite  granice. Previše roditelja svojoj deci prvo pokušava biti prijatelj, a potom roditelj.
To je greška. Najbolji je prijatelj osoba koja vas podržava u dobru i zlu, ali vas ne smatra odgovornima za vaše postupke niti vas disciplinuje. Zato postoje roditelji.

Glavni je neuspeh OVE GENERACIJE RODITELJA što smo deci usadili naučenu bespomoćnost. Ako kažu „ne mogu”, roditelji to uRADE umesto njih. Na taj način odgajamo decu koja odustanu nakon jednog pokušaja ili i ne pokušaju.
Neuspeh je deo odrastanja i deca treba da nauče  da pogreše, padnu, ustanu, otresu prašinu sa sebe i pokušaju ponovno. Treba da nauče kako da slede uputstva , ali i što preduzeti kako bi ispunili zadatak kad im uputstva  nisu ponuđena.
Učitelje ništa ne frustrira više od deteta koje  ne želi da pokuša samo nešto da uradi. Ipak, to viđaju svaki dan, jer previše „helikopter-roditelja” obavlja najteže zadatke umesto svoje dece, čineći ih nesposobnima, neveštima i nezainteresiranima da uopšte pokušaju, potom pogreše i probaju samostalno da pronađu rešenje ili rešiti zadatak.

Mnogi roditelji smatraju da trebaju zastupati svoju decu. To je tačno. Ali zapamtite, takođe, da su učitelji profesionalci. Svi su išli u školu, ali nisu svi stručnjaci u poučavanju.
Kad protivrečite učitelju ili ga preispitujete pred detetom, učite ga da  učiteljev autoritet ne treba poštovati.

Kad vas učitelj obavesti o određenoj situaciji, ne okrećite se prema detetu pitajući ga je li to istina. Možda mislite da uključujete dijete u raspravu, ali tim činom zapravo dovodite učiteljev ugled u pitanje, i to pred njime. Stavite se na učiteljevo mjesto. Vi ste mu upravo pokazali da mu ne namjeravate povjerovati ako dijete ne potvrdi istinitost njegovih riječi.
Roditelji, učitelj ne može zameniti vašu ulogu u detetovu odgoju.

Mnogi roditelji kažu: „Neka se učiteljica bavi time.” Razmišljajte o brojevima. Učitelj s vašom decom provodi oko sedam sati na dan, pet dana u tjednu, trideset tjedana u godini. To nije dovoljno vremena da ih, osim poučavanja kurikuluma, nauče i kako se ponašati.

Vaš je posao biti uzor svome djetetu i naučiti ga najvažnijim životnim lekcijama. Učitelji mogu pokušati, ali vaše će dijete oponašati vas, zato im dajte primjer koji vrijedi oponašati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama